Piernik staropolski pani Wandy

Zaczynamy przygotowania do Świąt i wielkie gotowanie! Codziennie będziemy wam podawać przepisy na ulubione, sprawdzone, pyszne dania. Przepisy domowe, wybłagane od mam, babć i dobrych sąsiadek. Prosimy też o wasze. Dziewczyny! Dzielcie się z nami przepisami. Najciekawsze opublikujemy. Jako pierwszy podajemy przepis na piernik, bo jego przygotowanie zajmuje aż… dwa tygodnie! Za to ciasto jest grzechu warte.

Autorką przepisu jest Wanda Żmijewska

Składniki:

½ kg miodu

2 szklanki cukrupiernik

kostka masła

1 kg mąki

3 jaja

½ szklanki mleka

3 płaskie łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu czarnego

2 torebki przyprawy korzennej do piernika

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

4 posiekane drobno suszone figi

3 łyżki drobno posiekanych migdałów

2 słoiczki powideł śliwkowych – 280 g każdy

Przygotowanie:

piernik 2Miód, masło i cukier podgrzewać bardzo wolno na małym ogniu do zagotowania. Zdjąć, odstawić do przestygnięcia. To letniej masy stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą i po jednym jaju. Zagotować mleko, ostudzić. Rozpuścić w mleku sodę, pieprz i przyprawę do piernika. Dodać do masy. Wyrabiać całość mikserem. Dodać posiekane bakalie i wyrabiać masę łyżką. Ciasto potrzebuje wyrabiania przez pół godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do drewnianej miski lub emaliowanego garnka, przykryć lnianką ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie!

Po dwóch tygodniach:

piernik 3

Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na placek grubości półtora centymetra, na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy placek piec oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest dobrze upieczone (nie może się lepić!). Każdy placek wystudzić. Powidła przesmażyć na patelni. Przełożyć powidłami trzy placki. Złożyć je w całość, obciążyć, odstawić na 2 dni. Dekorować lukrem lub polewą czekoladową i siekanymi orzechami.

Smacznego!

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.