Płatki owsiane wracają do łask! To ulubiony produkt znanych osób oraz sportowców, którzy chętnie włączają je do codziennej diety. Jak serwować owsiankę? Na wiele sposobów: z bakaliami, orzechami, sezonowymi lub suszonymi owocami. Spróbujcie.
Miseczka płatków owsianych z mlekiem lub jogurtem naturalnym zapewnia naszym komórkom mózgowym oraz nerwowym prawidłową porcję witaminy B6, odpowiadającej za pamięć i koncentrację oraz witaminy B1 i kwasu pantotenowego, które przeciwdziałają zmęczeniu, a także magnez i selen, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Zawartość tych składników sprawia, że płatki owsiane stanowią idealną podstawę do skomponowania pełnowartościowego i smacznego śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem dnia i powinno dostarczyć nam około 30% kalorii przewidzianych na wszystkie posiłki w ciągu doby.
Owsianka z sokiem pomarańczowym
Składniki:
- 1 szklanka pełnoziarnistych płatków owsianych, np. Secret Family
- 1/2 szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki pokrojonych suszonych śliwek
- garść orzechów laskowych
- 1 jabłko
- łyżka masła
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Płatki Secret Family wymieszaj z suszonymi owocami i zalej wodą i sokiem. Przykryj je szczelnie (np. folią spożywczą) i odstaw do lodówki na noc. Przed podaniem podgrzej owsiankę w dużym garnku, ciągle mieszając. Dodaj łyżkę masła. Dopraw sokiem z cytryny. Przełóż owsiankę do misek i udekoruj orzechami laskowymi i pokrojonym „na zapałkę” jabłkiem.