To danie pachnie wakacjami i kojarzy się ze słońcem. A choć wymaga odrobiny pracy, poprawia humor już podczas przygotowywania. Spróbujecie?
Składniki:
- ¼ szklanki masła lub margaryny
- 3 łyżki mąki
- 430 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki sosu TABASCO® Green Jalapeño Pepper Sauce
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 450 g mielonego indyka
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie (425 g) sera ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
- 12 płatków lasagne bez gotowania
- 1 opakowanie (225 g) startej mozzarelli
- ¼ szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
Sos: Roztop masło w dwulitrowym rondlu na średnim gazie. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj bulion z kury, mleko i zielony sos TABASCO®. Podgrzej do zgęstnienia i zagotowania całości, często mieszając.
Nadzienie: Na patelni o średnicy 30 cm podgrzej olej na średnim gazie. Dodaj indyka, cebulę, sos sojowy Kikkoman i smaż, aż mięso się zrumieni, często mieszając. Dodaj zielony sos TABASCO® i sól. W małej misce wymieszaj ser ricotta, jajko i pietruszkę.
Natłuść brytfannę o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmaruj na dnie 1 szklankę sosu. Ułóż w brytfannie 3 płaty lasagne. Na płatach rozsmaruj 1/3 nadzienia z indyka, 1/3 ricotty, 1/4 mozzarelli i 1/4 pozostałego sosu. W ten sam sposób ułóż dwie kolejne warstwy. Na wierzchu połóż pozostałe 3 płaty lasagne. Posmaruj resztą sosu. Posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem. Przykryj lasagne folią i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy całość będzie gorąca i zacznie kipieć. Przed podaniem odczekaj 5 minut.