Czy można gotować kreatywnie, jeśli przestrzega się reguł diety? Czy alergik zasiądzie wspólnie z rodziną do świątecznego stołu? Czy alergiczne dziecko pozna kiedyś smak pączków i oponek? Tak! Przepisów szukajcie w poradniku Katarzyny Jankowskiej. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

• pół upieczonego lub ugotowanego batatu (około 150 g surowego bez skórki)

• 200 g ugotowanej kaszy jaglanej (około 100 g suchej)

• 1–2 łyżki mąki jaglanej lub ryżowej

• sól morska lub himalajska

• świeżo zmielony pieprz biały lub czarnuszka do smaku

• olej roślinny lub masło klarowane (nie dla wegan) do smażenia

 

 

Przygotowanie:

Batat myjemy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°c w opcji z termoobiegiem około 40 minut, studzimy, obieramy ze skórki. Kaszę jaglaną prażymy na suchej patelni, kilka razy nią wstrząsamy, aby się nie przypaliła. Gdy czujemy zapach kaszy, kończymy prażenie. Uprażoną kaszę płuczemy gorącą, przegotowaną wodą. Dolewamy świeżej, gorącej wody, wsypujemy sól, przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 4 minuty (nie mieszamy!). Wyłączamy ogień, garnek pozostawiamy przykryty przez 10 minut, odkrywamy, odparowujemy kaszę. Ugotowaną, odparowaną kaszę łączymy z upieczonym batatem, dodajemy mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotlety i rumienimy z każdej strony na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym. Podajemy na gorąco z zieloną sałatą jako samodzielne danie lub jako wypełnienie roślinnych burgerów.

shutterstock_227041330

Wskazówki:

• zamiast batatów możemy dodać upieczoną dynię lub marchew, jeśli są dozwolone w diecie.

• do kotletów możemy dodać ulubione zielone warzywa czy zioła, np. jarmuż, szpinak, tymianek czy natkę pietruszki. takie jaglane kotlety będą świetnym wypełnieniem wegetariańskich burgerów.

MAG_2_okladka_3D_kiosk

Od dietetyka:

• tak przygotowane kotlety dzięki kaszy i mące jaglanej są źródłem białka, witamin z grupy b, potasu, magnezu i żelaza. witaminę a dostarczy batat.

• takie kotleciki możemy podać dzieciom w 3. roku życia.

Przepis pochodzi z książki „Mama alergika gotuje na wyjątkowe okazje”

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.