Czy wiecie, że ryby są symbolem obfitości, siły i zdrowia, a tajemnica ich smaku kryje się w odpowiednim dobraniu przypraw, dodatków lub sosów? Karp w maku i kokosie jest tego najlepszym przykładem.
Składniki:
- 2 świeże karpie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 mąki kukurydzianej
- 2 łyżki maku niebieskiego mielonego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 6-8 łyżek sosu sojowego, np. Kikkoman
- woda
- olej rzepakowy
- 100g pęczaku
- 2 gruszki
- 3 jabłka
- 50g rodzynek
- 30g masła
- 4 łyżki miodu
- rozmaryn
- wino domowe
- sos TABASCO (do smaku)
- sól
- korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)
Przygotowanie:
Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem tabasco i solą. Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.
Podawaj na gruszkowo-jabłkowym pęczaku.