Puszysta pianka, która jest efektem spieniania mleka, pozwala oderwać się od rzeczywistości. Delikatny smak, nie pozbawiony jednak odrobiny pobudzającej kofeiny, poprawia krążenie i koncentrację. No i to wrażenie estetyczne: na dole białe mleko, pośrodku czarne espresso, a całość wieńczy mleczna pianka… Oto latte macchiato. 

shutterstock_214083637

Mleko idealnie pasuje do kawy popołudniowej, kiedy potrzebujemy wyciszyć się po ciężkim dniu pracy… Pamiętajmy, by nie bać się wysokoprocentowego mleka w kawie, bo to zawartość tłuszczu sprawia, że pianka jest tak smakowita. Równie ważna jest w mleku zawartość białka, bo to ono sprawia, że mleko idealnie się spienia i jest słodkie – bez dodatku cukru czy słodzika, dzięki czemu unikamy dodatkowych kalorii. Jeśli już musimy słodzić, warto sięgnąć po miód lub syrop z agawy. Alternatywą może być mleko kokosowe, które delikatnie zmieni smak naszej kawy i wyeliminuje kalorie obecne w syropach smakowych. Zatem do dzieła!

GOLD_premium_250g_pr1 Składniki:

200 ml mleka (3,2% zawartości tłuszczu)

porcja espresso (30 ml)

miód, syrop z agawy bądź cukier (opcjonalnie)

spieniacz do mleka, słoik lub mikser

Nasza rada: do przygotowania naparu bariści polecają kawę Woseba Gold, która doskonale komponuje się z mlekiem.

shutterstock_175713938

Przygotowanie:

Mleko podgrzej do temperatury około 60ᵒC. Spień je za pomocą spieniacza lub miksera. Uwaga! Jeśli mamy w sobie coś z Adama Słodowego i nieobce są nam własne „wynalazki” – podpowiadamy, jak zachwycić znajomych mlekiem spienionym w…. słoiku.

Wlej do słoika tyle podgrzanego mleka, ile użyjesz do zrobienia jednej kawy. Ale pamiętaj – nie więcej niż do połowy wysokości naczynia, ponieważ mleko musi mieć miejsce, aby się porządnie spienić. Następnie zakręcamy słoik i energicznie nim potrząsamy, aż do momentu, kiedy płyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Kolejny krok to espresso – zaparzone w ekspresie lub włoskiej kawiarce. Alternatywą może być napar z kawiarki. Cienkim strumieniem wlej delikatnie kawę do wysokiej szklanki. Jeśli napar będzie cieplejszy niż mleko – utworzysz trzy wyraźne warstwy – na dole białe mleko, pośrodku czarne espresso, a całość zwieńczy mleczna pianka… Smacznego!

GOLD_500g-pr1

Więcej o tajnikach spieniania mleka oraz innych ciekawostkach związanych z serwowaniem kawy – na portalu kawazmleczkiem.pl.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.