Lasagne to nic innego jak duże prostokątne płaty makaronu, które sprawdzają się przy zapiekankach. Nazwa prawdopodobnie pochodzi od łacińskiego słowa làganum oznaczającego zagniecioną mąkę bez drożdży, gotowaną w wodzie. Masz dziś ochotę na lasagne? Oto przepis.
Składniki
• 12 płatów lasagne, np. Primo Gusto
• 50 dag mielonego mięsa
• 2 łyżki masła
• 1 drobno posiekana cebula
• 1 puszka pomidorów w kawałkach 400g
• 1 ½ szklanki białego wina
• ser do zapiekanek 250 g
• oliwa z oliwek
• liść laurowy
• sól i pieprz
• świeża bazylia i oregano
Przygotowanie:
Podsmażyć na rozgranej oliwie cebulę z czosnkiem. Dodać mięso mielone i smażyć, aż straci różowy kolor. Dodać pomidory w kawałkach, posiekaną bazylię i oregano oraz liść laurowy. Podlać białym winem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Następnie odkryć i dusić kolejne 10 minut. Osobno przygotować sos beszamelowy.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć 3-4 warstwy składające się z: płat lasagne, farsz, starty ser, cienka warstwa sosu beszamelowego. Na koniec całość przykryć płatem lasagne, posmarować pozostałym sosem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku około 30 minut, w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wyłożyć na talerze i udekorować świeżą bazylią.
Sos beszamelowy:
Na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką, wlać powoli zimne mleko, stale mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.