Macie ochotę na hot-doga? Oto garść wiedzy o tej popularnej przekąsce oraz kilka sposobów, jak je przygotować inaczej niż zwykle.
Geneza powstania hot-dogów sięga 1478 r., gdy we Frankfurcie nad Menem powstały pierwsze parówki. Inna z historii głosi, że to rzeźnik Johann Georghehner w 1600r. wynalazł kiełbaski dachsund, czyli jamniki, które stały się popularne w Niemczech, a następnie wraz z imigrantami przybyły do Stanów Zjednoczonych. Wśród nich był niejaki Charles Feltman, który w 1871 r. na Coney Island otworzył pierwszą budkę, w której serwował frankfurterki w bułce maślanej. Nietypowa nazwa smakołyku wiąże się z kolejną ciekawą legendą. Podczas meczu polo Harry Stevans próbował sprzedawać parówki w bułkach, krzycząc „Kupujcie jamniki, póki są gorące”. Jego rysownik nie był jednak pewny, jak zapisuje się „dachsund”, dlatego na plakacie napisał po prostu: „hot-dog”. Wraz z upływem lat, hot-dog ewoluował i stawał się coraz bardziej popularny. Dziś ma nawet swoje święto, który przypada na 4 lipca. Z tego powodu organizuje się konkursy jedzenia na czas – rekordzista pochłonął w ciągu 10 minut aż 69 sztuk!
Wydobyć smak
Klasyczny hot-dog to pyszna i prosta przekąska, która bazuje na prostych składnikach: bułce, parówce lub kiełbasce, kilku warzywach i sosie. „Aby wydobyć pełnię smaku z tej prostej przekąski, istotne jest jej odpowiednie doprawienie. Najbardziej tradycyjne wyjście, to udekorowanie hot-doga musztardą, ketchupem lub mieszanką jednego i drugiego” – podkreśla Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.
Fani eksperymentów mogą spróbować doprawić hot-dogi w bardziej oryginalny sposób. Zwolennikom pikantnej kuchni dedykowany jest sos musztardowo-paprykowy stworzony na bazie papryczek chilli oraz jeszcze ostrzejszy – sos piri-piri. Osoby ceniące niebanalne doznania z pewnością docenią niepodrabialny smak sosu cebulowo-serowego lub duńskiego tzw. Remulady.
Hot-dog na wiele sposobów
Mimo prostej receptury, do dziś powstaje mnóstwo wariacji na temat hot-doga. W Tajlandii możemy spotkać się z corn-dogiem, czyli parówką w cieście kukurydzianym, smażoną na głębokim tłuszczu, która serwowana jest na patyku. Kalifornijska wersja zwana danger-dog bazuje na kiełbasie owiniętej w bekon z dodatkiem grillowanej cebuli oraz sosu chili con carne. Paryski hot-dog podawany jest w bagietce, zapiekany z serem, a jego smak podkreśla sos grzybowy. W Meksyku spotkamy się z parówką umieszczoną w chlebie talera, w którym znajduje się ponadto awokado, cebula, majonez i świeży ser. My proponujemy przepis na polską, pikantną wersję „gorącego psa”!
Składniki:
- podłużna bułka posypana makiem
- parówka wołowa
- świeży pomidor
- pikle
- cebula biała
- papryczki jalapeno
- sos piri-piri Tarsmak
Przygotowanie:
Bułkę nacinamy do połowy i wrzucamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 10 min. W tym samym czasie wkładamy parówkę do wrzącej wody. Ugotowaną wkładamy do środka bułki, dodajemy pokrojonego w plasterki pomidora, dorzucamy pikle, pokrojoną w kostkę cebulę i mały kawałeczek papryczki jalapeno. Całość polewamy sosem piri-piri.