Gruszki mogą być idealną przystawką o tej porze roku. Aromatyczną i sycącą. Spróbujcie owoców podanych z serem Lazur.
Czas przygotowania: 35 min
Składniki:
• 100 g sera Lazur Błękitny
• 2 duże twarde gruszki
• 6 orzechów włoskich
• 2 łyżki miodu
• 4 łyżki białego, wytrawnego wina
Przygotowanie:
Gruszki przekroić wzdłuż na dwie połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Do każdej we wgłębienia po nasionach włożyć kawałki sera Lazur Błękitny. Tak przygotowane owoce wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170oC, ok. 15-20 minut. Na patelnię wrzucić orzechy, smażyć przez chwilę, a następnie dodać miód oraz wino. Całość lekko podgrzać.
Gruszkę udekorować orzechami włoskimi w zalewie. Podawać na ciepło.