Kebab jest świetną propozycją na grilla, a jego przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu. Dzięki takiemu daniu tradycyjny grill zyska mnóstwo nowych smaków i egzotycznych aromatów. Oto przepis na smaczną i o wiele zdrowszą, bo domową, wersję kebaba.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 200 g bułki tartej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanych liści kolendry
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 łyżka Sunquicka Pomarańcza
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka szafranu w proszku
- 2 zielone chilii
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki świeżego imbiru
Przygotowanie:
Cebulę, chilli, czosnek i imbir pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie w dużej misce i odstawić na około 30 minut, by ich aromaty się przeniknęły. Z powstałej masy uformować kiełbaski i naprzemiennie z dowolnymi warzywami (cebula, papryka, cukinia, bakłażan itp.) nadziewać je na patyczki. Całość posmarować masłem i zapiekać na grillu lub w piekarniku. Gotowe!
Orientalny aromat przypraw uzupełniony nutką pomarańczy sprawia, że szaszłyki smakują wprost niesamowicie. Kolendra nadaje nieco świeżości, jogurt łagodzi lekko ostrość papryczek, a roztopione masło sprawia, że kawałki mięsne wprost rozpływają się w ustach, są miękkie i aromatyczne. Smacznego!