Kebab jest świetną propozycją na grilla, a jego przygotowanie wcale nie zajmuje wiele czasu. Dzięki takiemu daniu tradycyjny grill zyska mnóstwo nowych smaków i egzotycznych aromatów. Oto przepis na smaczną i o wiele zdrowszą, bo domową, wersję kebaba.

Składniki dla 4 osób:  

  • 1 kg mielonej wołowinykebab
  • 200 g bułki tartej
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżka Sunquicka Pomarańcza
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka szafranu w proszku
  • 2 zielone chilii
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki świeżego imbiru

Przygotowanie:

Cebulę, chilli, czosnek i imbir pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki prócz masła wymieszać dokładnie w dużej misce i odstawić na około 30 minut, by ich aromaty się przeniknęły. Z powstałej masy uformować kiełbaski i naprzemiennie z dowolnymi warzywami (cebula, papryka, cukinia, bakłażan itp.) nadziewać je na patyczki. Całość posmarować masłem i zapiekać na grillu lub w piekarniku. Gotowe!

Orientalny aromat przypraw uzupełniony nutką pomarańczy sprawia, że szaszłyki smakują wprost niesamowicie. Kolendra nadaje nieco świeżości, jogurt łagodzi lekko ostrość papryczek, a roztopione masło sprawia, że kawałki mięsne wprost rozpływają się w ustach, są miękkie i aromatyczne. Smacznego!

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.