Czym jest daquoise? To przepyszny lekki, śmietankowy deser rodem z Francji. Przywołuje smak lata i rozpieszcza podniebienie. Jak go zrobić, wyjaśnia Michel Moran, ambasador Alei Smaków Galerii Mokotów.
Biszkopt:
- starte migdały – 150 g
- cukier puder – 150 g
- białko – 250 ml
Karmel:
- cukier biały – 100 g
- posiekane orzechy włoskie – 70 g
- śmietana kremówka – 100 ml
Krem:
- żółtka – 2 szt
- białka – 2 szt
- cukier biały – 50 g
- śmietana kremówka – 100 ml
Starte migdały łączymy z cukrem pudrem i białkiem. Mieszamy i przelewamy do formy, pieczemy 12 minut w temperaturze 170°. Karmel przygotowujemy z cukru, posiekanych włoskich orzechów i śmietany. Wszystko gotujemy około 5 minut. W osobnych naczyniach ubijamy żółtka z cukrem, białka z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy wszystko z przestudzonym karmelem i wlewamy na biszkopt. Wstawiamy do zamrażalki na 12 godzin. Schłodzone daquoise dekorujemy orzechami włoskimi i świeżymi owocami.