Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Takie nasionka pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, powodując tym samym sytość. Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki.

 

shutterstock_315405329

Żeby zrobić taką papkę (podobną do tego, który wychodzi z siemienia lnianego), należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Można stosować ją jedząc 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody. Można też podawać je na inne sposoby. Oto, co jeszcze warto o nich wiedzieć:

 

1. Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli.

2. Nasionami chia posyp sałatkę.

3. Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową.

4. Zmielone nasiona chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką.

5. Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem.

6. Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.

7. Chia jedz surowe jako przekąskę.

8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów.

9. Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding.

10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.

11. Z chia, mąki, masła i wody zrób placuszki

1

Napój chia dodający energii

Składniki na 2 – 4 porcje:

 

  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczek miodu
  • soku z limonki

 

Kokosowy pudding chia 

Składniki na 2 – 4 porcje:

shutterstock_315382538 

  • duża puszka mleka kokosowego / 400 ml
  • 100 ml dowolnego mleka
  • 1/4 szklanki nasion chia / 4 łyżki,
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

 

Przygotowanie:

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko zamieszać intensywnie trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

shutterstock_313732871

 

5 komentarzy
  1. Tak na prawdę wszystkie są takie same ;) Ja przeszłam przez wiele marek, ale aktualnie kupuję od Nowe Lowe, bo zakochałam się w ich opakowaniach. Zdecydowanie jest najładniejsze :) I choć teoretycznie nie powinno się kupować tylko ze względu na opakowanie, to i tak to robię. Dla mnie ważne jest to, żeby nasionka ładnie wyglądały na mojej półce kuchennej. W końcu w środku i tak wszyscy mamy to samo ;)

  2. Ja akurat tez kupuje tylko ten od Aliness i przyznam ze naprawde jesli chodzi o mnie sa one najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.