Co zrobić, aby najbliższe święta były wyjątkowe? Okaż swoje uczucia, własnoręcznie przygotowując pyszne i piękne niespodzianki. Przykład to swojej roboty czekolada.
„Mówiąc o prezentach, często zapomina się o tym, że najważniejsza jest pamięć i okazany gest, a nie cena upominku. Świąteczne prezentowe idee nie muszą być drogie. Kuchnia daje nam nieograniczone możliwości w zaskakiwaniu najbliższych i sprawianiu im przyjemności nawet przy małym budżecie” – opowiada Jarosław Walczyk, szef kuchni w Strefa Restauracja&Bar. „Wystarczy wręczyć zrobione własnoręcznie ciasteczka zamiast kupionych czekoladek albo zrezygnować z kolejnego zestawu kosmetyków na rzecz aromatyzowanych soli. Nie ma osoby, która nie doceniłaby włożonej w taki prezent pracy.”
Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć – coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów. Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji. Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.
Składniki:
- 250g czekolady mlecznej, białej bądź gorzkiej
- 250 g ulubionych dodatków np. łuskane pistacje, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, jadalne kwiaty
- opcjonalnie przyprawy: laska wanilii, chili
Przygotowanie:
Pistacje, orzechy, suszone owoce posiekaj. Odłóż po 1 łyżce każdego ze składników, resztę wymieszaj. Czekoladę rozpuść w zanurzonej w wodzie misce, a następnie dorzuć pozostałe składniki oraz przyprawy. Ciepłą (ale nie gorącą) masę wylej na woskowanym pergaminie w schłodzonej blaszce. Wierzch posyp odłożonymi bakaliami. Później wystarczy już tylko wstawić czekoladę do lodówki i kiedy będzie twarda, połamać na kawałki.