Co zrobić, aby najbliższe święta były wyjątkowe? Okaż swoje uczucia, własnoręcznie przygotowując pyszne i piękne niespodzianki.  Przykład to swojej roboty czekolada.

Mówiąc o prezentach, często zapomina się o tym, że najważniejsza jest pamięć i okazany gest, a nie cena upominku. Świąteczne prezentowe idee nie muszą być drogie. Kuchnia daje nam nieograniczone możliwości w zaskakiwaniu najbliższych i sprawianiu im przyjemności nawet przy małym budżecie” – opowiada Jarosław Walczyk, szef kuchni w Strefa Restauracja&Bar.  Wystarczy wręczyć zrobione własnoręcznie ciasteczka zamiast kupionych czekoladek albo zrezygnować z kolejnego zestawu kosmetyków na rzecz aromatyzowanych soli. Nie ma osoby, która nie doceniłaby włożonej w taki prezent pracy.”

ChocolateNa słodko

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć – coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów. Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji. Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.

Składniki:

  • 250g czekolady mlecznej, białej bądź gorzkiej
  • 250 g ulubionych dodatków np. łuskane pistacje, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, jadalne kwiaty
  • opcjonalnie przyprawy: laska wanilii, chili

Przygotowanie:

Pistacje, orzechy, suszone owoce posiekaj. Odłóż po 1 łyżce każdego ze składników, resztę wymieszaj. Czekoladę rozpuść w zanurzonej w wodzie misce, a następnie dorzuć pozostałe składniki oraz przyprawy. Ciepłą (ale nie gorącą) masę wylej na woskowanym pergaminie w schłodzonej blaszce. Wierzch posyp odłożonymi bakaliami. Później wystarczy już tylko wstawić czekoladę do lodówki i kiedy będzie twarda, połamać na kawałki.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.