Curd jest słodką alternatywą dla kremów i polew. To dodatek lub dekoracja do ciast, ciasteczek, ale również naleśników czy tart. Konsystencją przypomina budyń, a jego najbardziej popularne warianty smakowe to cytrynowy i pomarańczowy.
Składniki na ciasteczka:
• 400 g mąki pszennej
• 250 g cukru pudru Cukier Królewski
• 200 g miękkiego masła
• 2 małe jajka
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na lemon curd:
• sok z 1 cytryny
• 1 jajko + 1 żółtko
• 100 g cukru pudru Cukier Królewski
• 1 łyżka masła
• 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W misce połącz mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Odstaw. W drugiej misce utrzyj cukier z masłem, dodaj jajka i ekstrakt z wanilii. Połącz suche składniki z mokrymi i wyrób jednolite ciasto. Wstaw do lodówki i przygotuj lemon curd.
Zagotuj wodę w garnuszku. W metalowej misce połącz jajka z cukrem, dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Ustaw miskę na garnku z gotującą się wodą, zmniejsz ogień i cały czas mieszając, podgrzewaj krem. Dodaj masło i cały czas mieszaj do momentu, aż krem osiągnie konsystencję gęstego, gładkiego budyniu. Odstaw do wystygnięcia.
Wyjmij ciasto z lodówki, posyp mąką blat i rozwałkuj ciasto. Wykrawaj kółka wielkości małej szklanki i układaj na blasze wyłożonej papierem. Z połowy wykrojonych kółek wykrój dodatkowe mniejsze kółka. Wykrojone obręcze z ciasta ułóż na pełnych kółkach. Rozgrzej piekarnik i piecz ciasteczka 8-10 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ostudź ciasteczka, a środki wypełnij lemon curd.