Klimat nowego miejsca na kulinarnej mapie Warszawy tworzy bogactwo zapachów i smaków zapamiętanych z wyjazdów na południe Europy. Restauracja powstała z chęci odtworzenia zapachu rozgrzanej słońcem złocistej oliwy i smaku wybornego wina. 

 

Oliwa nie pojawia się w każdej potrawie, ale jest motywem przewodnim menu skomponowanego przez szefa kuchni Łukasza Żuchowskiego. Choć młody wiekiem, ma już spore doświadczenie. Stery w Olivie objął po dwóch latach szefowania w restauracji 12 stolików i dziesięcioletniej pracy w Restauracji Studio Buffo. Za jego kadencji oba miejsca wyróżniono tytułem Knajpa Roku, przyznawanym przez Gazetę Wyborczą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W karcie restauracji znajdziemy omlet smażony na oliwie, domowej roboty pastę skropioną oliwą toskańską i dania mięsne podawane w towarzystwie specjalnej oliwnej marynaty przepisu szefa kuchni. Specjalnością tutejszej kuchni są domowe pasty, pizza, zupa z pieczonych pomidorów oraz owoce morza. Karta restauracji będzie się zmieniać zgodnie z porami roku.

 

Każdy gość restauracji Oliva zapraszany jest do degustacji dwóch różnych gatunków oliwy, by poznać ich odmienność i docenić walory smakowe.  Na miejscu można kupić butelkowaną oliwę z Krety, Hiszpanii, Portugalii i Włoch.

 

Karta win została stworzona specjalnie dla restauracji Oliva przez Marka Kondrata. Znajdziemy w niej wina włoskie, hiszpańskie, portugalskie  i francuskie.

restauracjaoliva.pl

 

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.