Klimat nowego miejsca na kulinarnej mapie Warszawy tworzy bogactwo zapachów i smaków zapamiętanych z wyjazdów na południe Europy. Restauracja powstała z chęci odtworzenia zapachu rozgrzanej słońcem złocistej oliwy i smaku wybornego wina.
Oliwa nie pojawia się w każdej potrawie, ale jest motywem przewodnim menu skomponowanego przez szefa kuchni Łukasza Żuchowskiego. Choć młody wiekiem, ma już spore doświadczenie. Stery w Olivie objął po dwóch latach szefowania w restauracji 12 stolików i dziesięcioletniej pracy w Restauracji Studio Buffo. Za jego kadencji oba miejsca wyróżniono tytułem Knajpa Roku, przyznawanym przez Gazetę Wyborczą.
W karcie restauracji znajdziemy omlet smażony na oliwie, domowej roboty pastę skropioną oliwą toskańską i dania mięsne podawane w towarzystwie specjalnej oliwnej marynaty przepisu szefa kuchni. Specjalnością tutejszej kuchni są domowe pasty, pizza, zupa z pieczonych pomidorów oraz owoce morza. Karta restauracji będzie się zmieniać zgodnie z porami roku.
Każdy gość restauracji Oliva zapraszany jest do degustacji dwóch różnych gatunków oliwy, by poznać ich odmienność i docenić walory smakowe. Na miejscu można kupić butelkowaną oliwę z Krety, Hiszpanii, Portugalii i Włoch.
Karta win została stworzona specjalnie dla restauracji Oliva przez Marka Kondrata. Znajdziemy w niej wina włoskie, hiszpańskie, portugalskie i francuskie.