Co zrobić, aby stół bożonarodzeniowy nabrał wyjątkowego charakteru, a przy tym wyglądał oryginalnie i pomysłowo? Oto kilka pomysłów.
Udane święta to wspólny czas przy stole, na którym królują potrawy i oczywiście zastawa. Warto zdecydować się na klasyczny zestaw, który posłuży nam także przy innych okazjach. Wówczas niezależnie od tego, czy wybierzemy obrus złoto-czekoladowy, srebrny czy też w czerwoną kratę, śnieżnobiała zastawa spełni swoje zadanie w każdej sytuacji. Zimne napoje możemy natomiast podać w kolorowych, na przykład czerwonych szklankach, które dodatkowo ożywią wigilijny stół.
Mikołaje, aniołki, gwiazdki i choinki to podstawa wigilijnego klimatu. To jedyny taki moment
w roku, gdzie przepych i kicz mają swoją wartość. Zanim zaczniemy ozdabiać stół zastanówmy się nad jego bazą, którą stanowi zastawa, obrus i serwetki. „Od koloru i faktury obrusów i serwetek zależeć będzie wygląd pozostałych elementów, dlatego wybór powinien być przemyślany i na tyle uniwersalny, aby pasował do różnych talerzy i dodatków. W kolekcji Agata Home znajduje się kilka świątecznych propozycji tekstyliów – warto postawić na elegancję w nietypowym wydaniu, na przykład złoty obrus z kolekcji Wenecja, zdobiony pięknymi ornamentami” – radzi ekspert Agata Meble Natalia Nowak.
Choinka i szyszki przemienią się w niebanalną dekorację stołu, jeśli połączymy je w jedno – niech tym razem duża, ładna szyszka udaje choinkę. Takie mini-drzewko można postawić w małym, drewnianym wiaderku lub doniczce i udekorować na czubku złotą gwiazdką. Dekorację możemy umieścić w centrum stołu lub przy każdym talerzu. Podstawą pod naturalne choinki mogą być czerwone, bambusowe maty. Pamiętajmy również, że papierowe serwetki nie muszą „grzecznie” leżeć przy talerzu – zróbmy z nich oryginalne gwiazdki czy zwińmy w harmonijki.
Dekoracje na świątecznym stole są jak przyprawy w wigilijnych daniach – nie może ich zabraknąć, bo decydują o smaku i wymowie całości. Ozdób do wyboru jest bez liku. Żeby uniknąć powtarzalności, postawmy na odrobinę szaleństwa – niech eleganckie, duże kieliszki
do czerwonego wina posłużą jako pojemniki, które uzupełnimy złotymi koralikami, małymi bombkami i niedużymi gałązkami z żywego świerku.