Dynia to symbol Halloween. I nawet jeśli nie wiemy, o co chodzi z popularnym pytaniem „cukierek albo psikus”, z dyni możemy przyrządzić nie tylko zupę czy ciasto, ale też ozdobny lampion. W sam raz na nadchodzący weekend.
Z pozoru wykonanie lampionu, czy przygotowanie dyni do gotowania wydaje się proste, ale wszystko zależy od narzędzi, którymi posłużymy się do jej wykrojenia. Podstawą jest ostry nóż Victorinox do warzyw i owoców, np. z dobrze wyprofilowaną i wygodną w użyciu rękojeścią. Dynia jest bowiem warzywem o grubiej skórce i gęstym miąższu, co utrudnia wykrojenie pożądanych kształtów.
Jak zrobić lampion z dyni?
- Wybierając dynię zwróćmy uwagę czy ma regularne i gładkie kształty – taka będzie najlepszym materiałem na lampion. Aby równo wykroić, wzór najłatwiej najpierw narysować go na dyni lub użyć gotowego szablonu.
- Na początku należy odciąć górną część dyni z ogonkiem, która posłuży jako przykrywka lampionu. Następną czynnością jest wydrążenie miąższu wraz z pestkami ze środka dyni. Pestki można oczyścić z włóknistych części warzywa i wysuszyć – będą idealne do porannego musli. Miąższ, po oddzieleniu od włókien, można wykorzystać do przyrządzenia kremu z dyni.
- Narysowany wzór posłuży do wycięcia otworów w dyni. Do wykrojenia wzoru można użyć noża z zaokrąglonym ostrzem.
- Na koniec wnętrze dyni można natrzeć zapachowymi olejkami, dzięki czemu mieszkanie wypełni się przyjemnym aromatem. Do środka dyni wstawiamy niewielką świeczkę. Gotowe!