Lada dzień święta. Zanim zasiądziemy przy wigilijnym stole, warto przypomnieć sobie podstawowe zasady savoir-vivre. Dzięki temu z przyjemnością udekorujemy stół, unikniemy niepożądanych błędów, a uroczysta kolacja przebiegnie w miłej atmosferze.
Przede wszystkim pamiętajmy o komforcie. Dlatego ustawiając stół do wigilijnej kolacji, miejmy na uwadze, by znalazł się w odpowiedniej odległości od ścian (minimalna wynosi 75 cm). Dzięki temu unikniemy przeciskania się pod ścianą czy stałego przesuwania gości. Krzesła ustawmy równolegle do stołu tak, by nikomu nie przeszkadzały jego nogi. Zapewnijmy gościom wystarczającą ilość miejsca. Ustawiając zastawę, zachowajmy wymaganą odległość pomiędzy nakryciami.
Jest podstawą naszej świątecznej aranżacji. Tradycyjnie możemy wybrać biały, który zawsze wygląda elegancko. Oczywiście nie jest to przymusem. Możemy zdecydować się na obrus w innym kolorze lub w jednym z wielu z dedykowanych świątecznych deseni. “W ofercie Dekoria.pl posiadamy ponad 500 tkanin, dzięki czemu każdy odnajdzie wzór i kolor, który sprosta jego oczekiwaniom. Pamiętajmy o tym, że obrus powinien być dobrany do zastawy stołowej. Jest to szczególnie ważne w przypadku, kiedy zdecydujemy się na intensywny odcień obrusu” – komentuje Agnieszka Rybka z Dekoria.pl.
A propos ceramiki
Najpierw kładziemy duże płaskie talerze do dania głównego. Na nich ustawiamy głębokie, w których podamy zupę. Jeżeli przewidzieliśmy w menu przystawkę, na dużym talerzu podstawmy mały, który później zamienimy na głęboki.
Z prawej strony nakrycia umieśćmy nóż ułożony ostrzem do talerza. Za nim kładziemy łyżkę. Z lewej strony widelec, a łyżeczkę nad talerzem. Pamiętajmy, by czubek łyżeczki zwrócić w lewą stronę. Na koniec dodajmy mały widelczyk do deserów. Połóżmy go nad łyżeczką, zwrócony w przeciwną stronę (w prawo).
Kieliszki postawmy po prawej stronie nakrycia. Te, do których będziemy nalewać trunek, postawmy najbliżej prawej ręki. Pozostałe, np. do wody czy soków, postawmy w jego pobliżu.
Serwetki, szczególnie do tak uroczystej kolacji, powinny być bawełniane. Dobrze, by ich odcień współgrał z kolorem obrusu. Możemy je złożyć w prostokąt lub trójkąt, przewiązać wstążeczką czy też skorzystać z gotowych rozwiązań. Tak przygotowaną serwetkę ułóżmy bezpośrednio na talerzu lub po prawej stronie nakrycia, tuż za sztućcami. Gotowe!