Sport, który łączy wszystkie kobiety Zachodniej Europy? Obsesja odchudzania! Przynajmniej czterdzieści procent z nich choć raz w życiu było na diecie, a cała reszta nigdy się do tego nie przyznała. A można łatwiej i przyjemniej. Oto kilka wskazówek.

DietaLight-truskawka1. Miej owoce i warzywa pod ręką
Marchewki, seler naciowy, rzodkiewki, ogórki, papryka, zielona sałata. Niech czekają w lodówce, kiedy wrócisz głodna z pracy. Kilka minut i pożywna sałatka będzie gotowa. Duszona cukinia na obiad, jabłko na lunch, truskawkowy koktajl na śniadanie, gotowana gruszka na deser. Pamiętaj o nich, bo potrafią zdziałać cuda.

2. Jedz bez pośpiechu
Zanim żołądek powie mózgowi, że jesteś syta, minie przynajmniej 20 minut. Jeśli więc będziesz się spieszyć w trakcie posiłku, zjesz znacznie więcej, niż potrzebujesz, by zaspokoić głód. Wolne tempo i dokładne przeżuwanie każdego kęsa to jest to. Żuj wolno, przegryzaj starannie, nie połykaj kęsów. Odkładaj sztućce w trakcie jedzenia, ocieraj usta serwetką, rozmawiaj o czymś przyjemnym, a szybko się tego nauczysz.

3. Nie zapominaj o śniadaniu
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarczenie organizmowi porannej porcji składników odżywczych przełącza go na tryb działania. Dopiero po wytworzeniu odpowiedniego poziomu glikogenu, w organizmie mogą zajść reakcje odpowiedzialne za dotlenienie mózgu i siłę mięśni. Pomijanie śniadania skłania ciało do robienia zapasów. Badania naukowe dowodzą, że ci, którzy śniadaniowy post przeciągają do obiadu, mają większe skłonności do tycia niż ci, którzy pozwalają sobie na królewski pierwszy posiłek.

4. Postaw na błonnik
Błonnik znajdziesz w prawdziwym razowym pieczywie z grubego przemiału, górskich płatkach owsianych, otrębach pszennych, ale też w surowych warzywach korzennych – marchwi, pietruszce, rzodkwi. Dlaczego błonnik jest tak ważny? Bo jeśli masz go w diecie zbyt mało, czyli mniej niż 25g na dobę, a do tego pijesz niewiele wody, organizm nie tylko nie oczyszcza się dobrze, ale też zwiększa się wchłanianie glukozy do krwi, rośnie poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Cierpi więc na tym twoja sylwetka.

5. Zrób listę sprzymierzeńców
Niektóre produkty sprawiają, że jesz więcej. Wystarczy otworzyć paczkę orzeszków, żeby w ciągu kwadransa pochłonąć wszystko. Inne mają moc rozbijania wałeczków tłuszczu, bo zawierają składniki stymulujące przemianę materii. Grejpfrut zjadany przed posiłkiem, jabłko bogate w pektyny, które zmniejszają ilość tłuszczu absorbowanego przez komórki, siemię lniane usprawniające trawienie, oliwa, która ma moc oszukiwania głodu, do tego lecytyna, czosnek, migdały, nasiona słonecznika i borówki amerykańskie. Oto złota lista twoich sprzymierzeńców.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.