Odchudzanie zaczyna się w głowie

Skuteczny sposób na utratę wagi kryje się w naszych emocjach, pragnieniach, przekonaniach  i nawykach. W XXI wieku nie ma już miejsca ani na diety cud, które nie działają, ani na poszukiwania recept na zgrabną sylwetkę gdzie indziej niż w sobie.

elaTekst: Elżbieta Lange

Według badań przeprowadzonych przez Amerykański Instytut Zdrowia, aż 90 proc. osób stosujących dietę może cieszyć się jej efektami tylko przez pewien czas. Jedna trzecia z nich już po roku wraca do wagi sprzed kuracji odchudzającej, a prawie 100 procent wróci do wyjściowej masy ciała po pięciu latach. Dlaczego tak się dzieje?

Zmiana nawyków

Na problem nadwagi nie patrzymy wielopłaszczyznowo. Przyczyna nadmiernej masy ciała nie jest związana tylko z czynnikami biologicznymi. Należy również brać pod uwagę inne: rodzinnie, osobowościowe, indywidualne i emocjonalne. Z naukowego punktu widzenia jedzenie pełni w naszym życiu trzy funkcje. Podstawowa i najbardziej pierwotna to oczywiście odżywienie organizmu. Dwie kolejne, równie ważne, to funkcja psychologiczna i społeczna. Spożywając pokarm, zaspokajamy swoje potrzeby psychiczne np. potrzebę bezpieczeństwa i akceptacji. W sensie społecznym zaś jest przede wszystkim sposobem na okazanie drugiej osobie miłości, troski i bywa też  okazją to wytworzenia więzi. Inną przyczyną, dla której sięgamy po posiłek jest zwyczajny odruch. Po prostu konkretne sytuacje kojarzymy z jedzeniem. Kino z popcornem, oglądanie telewizji – z chrupkami czy orzeszkami. Wtedy jemy automatycznie, nie zastanawiając się nad kolejnymi kęsami. W procesie odchudzania najważniejsza jest trwała zmiana nawyków. Dlatego wsparciem może być wizyta u psychodietetyka.

Kim jest psychodietetyk?

Psychodietetyka to stosunkowo młoda dziedzina. Zajmuje się psychologicznymi aspektami zdrowego odżywiania. Psychodietetyk może pomóc poradzić sobie z tym, co sprawia, że w chwilach stresu czy smutku sięgamy po coś słodkiego. Nauczy nas, jak rozpoznawać emocje odpowiedzialne za podjadanie albo napady głodu, pomoże zmienić złe nawyki i wzmocnić nasze poczucie własnej wartości, która często powoduje występowanie negatywnych emocji. Niskie poczucie własnej wartości jest elementem błędnego koła. Jem, bo nie jestem nic warta/y, nie jestem nic warta/y, bo jem. To właśnie negatywne emocje bardzo często stają się istotnym problemem naszej nadwagi. Dlatego tak ważne jest właściwe interpretowanie ich i nauczenie się bardziej adaptacyjnych form ich przeżywania.

dietaKiedy jedzenie jest pociechą

Najczęściej jedzenie staje się pocieszycielem, gdy dopadają nas niemiłe uczucia, czyli smutek, złość, poczucie samotności, poczucie winy, upokorzenie i wiele innych, z którymi trudno nam się skonfrontować. Jedzenie a zwłaszcza słodycze przynoszą chwilową ulgę. Czasami te emocje są z kolei wytłumaczeniem dla podjadania. Dlatego tak ważna jest edukacja dotycząca umiejętności rozpoznawania i nazywania ich.

www.langecoaching.pl

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.