Jesień to czas, kiedy klasyczne przeziębienie czy wirus grypy dopadają nas znacznie częściej. Chłodne wieczory, częsty deszcz, mroźny wiatr nie sprzyjają zachowaniu zdrowia. Jak wzmocnić organizm w tym niekorzystnym okresie?

Tekst: Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”

mg_7130W pierwszym tygodniu października odnotowano, że na grypę zachorowało (lub jest podejrzenie) 72 470 Polaków. To właśnie jesienią większość z nas przeżywa stan obniżonej odporności, a kilkudniowy katar, opryszczka, osłabienie, stan podgorączkowy są jego konsekwencjami. Agresywne wirusy i bakterie mogą łatwiej wtargnąć do naszego organizmu i „rozgościć” się w nim. Osłabiona odporność może wynikać z wyziębienia organizmu lub nieodpowiedniej diety, która nie dostarcza nam niezbędnych witamin i składników potrzebnych do budowy ciał odpornościowych. Jak zatem powinniśmy funkcjonować, co jeść, by uniknąć zakatarzonego nosa?

 

Pomóż organizmowi

Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim stroju na jesienny spacer, aby nie doprowadzić do sytuacji wyziębienia organizmu lub przegrzania. Może to spowodować zwiększoną aktywność chorobotwórczych drobnoustrojów. Spacer to nie jedyna forma relaksu, z której powinniśmy korzystać. Odpoczynek i wysypianie się również mają znaczący wpływ na zdrowotną kondycję. Homeostaza i balans między aktywnością fizyczną i intelektualną, a wypoczynkiem regenerują nasz organizm, co sprawia, że będziemy o wiele bezpieczniejsi niż nasi zabiegani, zapracowani, zestresowani znajomi.

odpornoscNasze ciała czerpią wiele korzyści z regularnego uprawiania sportu, co podkreśla Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”: „Aktywność fizyczna nie tylko pomaga odreagować stres, spalić nadprogramowe kalorie. Poprzez wydzielanie hormonów i endorfin warunkuje pośrednio prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ważne jest, aby umiarkowana aktywność fizyczna towarzyszyła nam codziennie, a chłodniejsze dni nie powinny nas zwalniać z tego obowiązku.”

rosółZapobiegaj, by nie zachorować

Ważną kwestią jest odpowiednia dieta bogata w produkty, które naturalnie stymulują układ odpornościowy. Dieta powinna być bogata w składniki odżywcze takie jak witamina C, selen czy cynk, które naturalnie stymulują układ odpornościowy i są tarczą ochronną przed bakteriami czy wirusami. Jabłko, marchewka, kapusta to bogactwa witamin, które wspierają naszą odporność. Agnieszka Piskała radzi, abyśmy sięgali po kolorowe papryki, które właśnie jesienią są najsmaczniejsze. Dodatkowo zawierają duże ilości prowitaminy A, która sprawia, że czujemy się lepiej i jesteśmy wzmocnieni. Warto też zaprzyjaźnić się z cebulą i czosnkiem. Warzywa te zawierają silne substancje drażniące, które również mają działanie bakteriostatyczne. W diecie powinno pojawić się więcej ryb morskich (makrela, śledź, tuńczyk, sola, łosoś) i owoców morza. Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 wspomagają wytwarzanie serotoniny – hormonu szczęścia, który skutecznie chroni przed jesiennymi smutkami, a kwasy wspomagają układ odpornościowy oraz zapobiegają nadmiernemu wysuszeniu skóry.

Istnieją również produkty, których spożywanie powinniśmy ograniczyć zarówno jesienią, jak i zimą, ponieważ mają właściwości wychładzające. Należą do nich wszystkie owoce cytrusowe czy mleczne napoje fermentowane, np. kefir, jogurt, maślanka.

czosnekNaturalne sposoby leczenia

Gdy dopadnie nas gorączka oznacza to, że organizm walczy z infekcją. Gdy nie przekracza ona 38 stopni nie powinno się jej radykalnie zbijać. Sok malinowy to bardzo dobry produkt, który pomaga walczyć z infekcjami. Dzięki witaminie C wspomaga odporność, a dodatkowo zawarte w nich salicylany rozgrzewające organizm, mają działanie napotne i podobne do działania aspiryny.

Naturalne metody leczenia mają czasami lepsze i skuteczniejsze działanie niż wiele medykamentów z apteki:

  • Mleko z miodem i masłem ma działanie nawilżające na błony śluzowe gardła.
  • Gorący rosół rozgrzewa organizm od środka, a dodatkowo wdychanie jego oparów podczas jedzenia sprawia, że rozrzedza się wydzielina nosowa, zmniejszając w ten sposób katar.
  • Jeżówka (ehinacea) wspomaga odporność.
  • Syrop z cebuli – cebula zawiera alicynę, która działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie oraz wykrztuśnie na kaszel (plasterki cebuli układać warstwowo w słoiku, zasypując kilkoma łyżeczkami cukru, zakręcić i postawić w ciepłym miejscu – najlepiej na kaloryferze. Pić po łyżeczce, co kilka godzin).
  • Chrzan – działa udrażniająco na błony śluzowe.
  • Czarny bez ma właściwości przeciwbólowe.
  • Herbata z lipy z miodem i cytryną pozwala „wypocić” chorobę.
No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.