Dieta dobra dla zdrowia i planety – jak ją ugryźć?

Każdego dnia stajemy przed dylematem… co by tu zjeść. Ma być smacznie, możliwie zdrowo i szybko, bo przecież kto z nas ma dziś czas na długie gotowanie? W codziennym zabieganiu łatwo zapomnieć o tym, że wybory żywieniowe wpływają bezpośrednio nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także na środowisko naturalne. Czy istnieje dieta dobra dla zdrowia i planety?

Cukier czy słodzik – świadome słodzenie

Każdego dnia stajemy przed wyborem, jak połączyć to, co pyszne, z tym, co zdrowe. Słodki smak zdecydowanie potrafi umilić życie, ale to umiar jest kluczem do równowagi – nawet w słodzeniu. Czy sięgamy po cukier, czy po alternatywne słodziki, najważniejsze jest, by wybierać świadomie i odpowiedzialnie, kierując się zarówno smakiem, jak i troską o zdrowie.

Jesienny koktajl z pomarańczą, melonem i imbirem – na odporność

Kiedy letnie dni stają się coraz krótsze, warto zadbać o swoje zdrowie i samopoczucie od środka. Idealnym sposobem na to jest przygotowanie koktajlu. Koktajl powinien zawierać składniki bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, które wspomagają układ odpornościowy oraz chronią zęby przed próchnicą i zapaleniem dziąseł.

Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna – co trzeba wiedzieć?

Diety odchudzające często wybiera się z troski o piękną i smukłą sylwetkę. Tymczasem można jeść mało i nie tracić wagi lub wręcz przeciwnie – jeść dużo i nie przytyć. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych grupach produktów o niskiej gęstości energetycznej (GED). Czym jest gęstość energetyczna i czym się różni od odżywczej? 

Jak przytyć bezpiecznie – poradnik dla chcących zwiększyć wagę

Podczas gdy wiele osób boryka się z problemem nadwagi, są również tacy, którzy mają trudności z przybraniem na wadze. Niskie BMI (wskaźnik masy ciała) może być wynikiem genetyki, szybkiego metabolizmu, stresu lub chorób. Niezależnie od przyczyny, zbyt niska waga może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie układu odpornościowego, osteoporoza czy problemy z płodnością. W tym artykule przedstawimy, jak przytyć bezpiecznie i zdrowo, dostarczając praktycznych porad dotyczących diety, ćwiczeń i stylu życia.

5 zdrowych lifehacków przyspieszających pracę naszego mózgu

Mózg jest najbardziej energochłonnym narządem naszego ciała. Na co dzień spala blisko 1/4 dostarczanej ciału energii. Dodatkowy wzmożony wysiłek intelektualny, jakim niewątpliwie są egzaminy maturalne, znacznie podkręca jego obroty, przez co balansuje na granicy wydolności. Na szczęście już niewielka zmiana sposobu odżywiania może znacząco wpłynąć na jakość i efektywność pracy naszego mózgu i przyspieszyć regenerację tkanek. 

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Owsianka to nie tylko pyszny i sycący posiłek, ale również bogate źródło składników odżywczych, które niosą ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Chociaż najczęściej kojarzona jest ze śniadaniem, owsianka może być również świetnym pomysłem na lunch, kolację, a nawet przekąskę między posiłkami. Spożywanie owsianki regularnie może poprawić ogólny stan zdrowia oraz wspierać codzienne funkcjonowanie organizmu. Oto kilka powodów, dla których warto włączyć płatki owsiane do swojej diety oraz pomysły na owsiankę.

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie

Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw naukowych ani nie wynikaj z historii naszych przodków. Wręcz przeciwnie, przez większość istnienia ludzkości mieliśmy spożywać jeden lub dwa posiłki dziennie. Czasowa głodówka, zwana również postem przerywanym ,jest wzorem jedzenia mającym na celu zbliżyć nasze nawyki żywieniowe do tych dawnych. 

Zdrowe jelita – 10 dobrych nawyków

Jelita często określa się mianem „drugiego mózgu” – są nie tylko fundamentem odporności, ale biorą też udział w utrzymaniu równowagi hormonalnej, dobrego samopoczucia psychicznego czy detoksykacji organizmu. Zaburzenia w mikrobiocie jelitowej, znane jako dysbioza i wynikające z nich stany zapalne, mogą znacząco wpływać na ogólny kondycję zdrowia. Dlatego zachowanie równowagi jelitowej to gwarancja silnego systemu immunologicznego, zdolnego skutecznie zwalczać różnego rodzaju infekcje i patogeny.

Świeżo, chrupiąco i soczyście – wiosenne menu

Wiosenne menu to cała paleta możliwości. Mogą się w nim znaleźć lekkie sałatki, delikatne zupy oraz pełnowartościowe bowle, czyli miski wypełnione świeżymi, marynowanymi lub kiszonymi warzywami, kaszami oraz produktami stanowiącymi wartościowe źródło białka. Sałatki i dania warzywne z dodatkiem białka i zdrowych tłuszczy sycą nas na dłużej, dzięki czemu unikniemy podjadania między posiłkami. Ponadto dodatek drobiu, jaj lub jakościowych serów sprawia, że witaminy A, D, E i K zawarte w świeżych warzywach są znacznie lepiej przyswajalne.

Jak uniknąć przejedzenia przy świątecznym stole?

Święta Wielkanocne to czas spotkań rodzinnych i tradycyjnych potraw, które często stają się centrum uwagi podczas wspólnych posiłków. W tym okresie polskie stoły uginają się pod ciężarem pysznych potraw, takich jak żurek, mazurek, biała kiełbasa czy pasztet. Te i wiele innych smakołyków, chociaż wyśmienite, mogą stać się kuszącą pułapką dla tych, którzy nie potrafią zapanować nad apetytem. Jak uniknąć przejedzenia podczas świątecznych uczt?

Dieta dla zestresowanych

To, co jemy, wywiera ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także na funkcjonowanie mentalne. Wybór odpowiednich składników odżywczych jest jednym z czynników pomagających w redukcji stresu i poprawie nastroju na co dzień. Niektóre produkty mogą zwiększyć naszą witalność, podczas gdy inne mogą prowadzić do uczucia senności oraz rozdrażnienia. Jakie składniki warto uwzględnić w diecie, aby poprawić samopoczucie i wewnętrzną równowagę psychiczną? Co powinna zawierać dieta dla zestresowanych?

Jak soki wyciskane wpływają na kondycję skóry?

Dbałość o skórę nie powinna się kończyć na zabiegach pielęgnacyjnych i kosmetykach. Jej stan zależy przede wszystkim od stanu zdrowia, a styl życia wraz z dietą odgrywają zasadnicze znaczenie. Z pomocą mogą przyjść soki owocowe i warzywno-owocowe wyciskane metodą cold press.

Wiosna na talerzu

Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach.

Jedzenie kontra zimowe obniżenie nastroju

W mroźne dni, kiedy zimowy blues staje się codziennym towarzyszem, często sięgamy po czekoladę dla pocieszenia lub cieszymy się każdym kęsem ulubionego ciasta. Wydaje się, że w zimowe chłody jedzenie może znacząco wpłynąć na nastrój. Czy faktycznie tak jest i przysmaki mogą wpływać na nasze emocje?

Fleksitarianizm – na czym polega sztuka równowagi?

W obliczu rosnącej świadomości zdrowotnej i troski o swój własny dobrostan, coraz więcej osób poszukuje sposobów na zrównoważone podejście do spożywania różnorodnych produktów, jednocześnie nie rezygnując z żadnego z nich całkowicie. Zauważalnym trendem wśród tych, którzy pragną osiągnąć harmonię na talerzu, uwzględniając zarówno korzyści zdrowotne, jak i ekologiczne staje się fleksitarianizm.

Wyzwanie NUJA – wskakuj w małą czarną

Święta to czas radości, spotkań rodzinnych i pysznych potraw. Niestety, często wiąże się również z dodatkowymi kilogramami, które pojawiają się niczym nieproszeni goście. Zbliżający się Sylwester to okazja, aby przez trzy dni przejść na detoksykującą dietę sokową, która pozwoli pozbyć się nadmiaru kilogramów. Zainteresowane? Ze specjalnym kodem MAŁACZARNA na NUJA LOVE czeka na was rabat.

Jak nie przytyć w święta? – porady psychoterapeutki 

Z jednej strony – smakołyki na stole, z drugiej – ryzyko niestrawności, zgagi i… wyrzutów sumienia na samą myśl o stanięciu na wadze. Idź na spacer po obiedzie, pij zioła – te porady znają wszyscy. Jak jeść i się nie przejeść, jak nie przytyć w święta, a także jak nie czuć wyrzutów sumienia po świętach, opowiada dr Marzena Sekuła, psychoterapeutka z Poradni Zdrowia Psychicznego Harmonia, Grupa LUX MED, autorka książki „Jak współcześnie (ty)jemy?”.

Jemy za mało świeżych owoców i warzyw – międzynarodowy raport 

Żyjemy w świecie, w którym znacząco rośnie świadomość zdrowego stylu życia, gdzie media i eksperci podkreślają zalety odżywiania w oparciu o produkty roślinne. Jednak pokazują najnowsze badania — obejmujące ponad 32 tys. osób w 7 krajach świata, zaledwie 25 proc. osób spożywa rekomendowaną przez dietetyków dzienną porcję świeżych owoców i warzyw.

Kluczowe trendy żywieniowe a dieta idealna

Globalne trendy żywieniowe, mimo że zmieniają się dość dynamicznie, to jednak konsekwentnie ewoluują w jednym kierunku – dążymy do tego, aby jeść lepiej, świadomiej i przede wszystkim zdrowiej. Jednocześnie rośnie rola żywności funkcjonalnej oraz suplementów diety, które uzupełniają codzienne dietę, ale także skutecznie odpowiadają na wiele różnych potrzeb żywieniowych.

Światowy Dzień Buraka 

24 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Buraka. Przy okazji tego święta warto docenić warzywo, które charakteryzuje się nieocenionymi korzyściami dla naszego zdrowia. Burak jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, co sprawia, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. 

Dieta sokowa Nuja chroni przed jesienną chandrą

Nadeszła jesień, a wraz z nią czas na odświeżenie organizmu i przygotowanie się na zbliżający się sezon chłodu, deszczu i chandry. Dieta sokowa Nuja to odpowiedź na te potrzeby, gdyż soki nie tylko pomagają oczyścić organizm z toksyn, ale też zwiększają odporność.

Zdrowe kanapki do szkoły!

Dietetycy alarmują – dzieci w wieku szkolnym powinny codziennie zjadać zarówno pierwsze, jak i drugie śniadania. Pełnowartościowe posiłki spożywane podczas szkolnej przerwy dostarczają energii niezbędnej do pracy umysłowej i zabawy, a także są podstawą dobrego samopoczucia. Najważniejszą zasadą w diecie dziecka jest zachowanie maksymalnej różnorodności, a nic nie pomieści w sobie więcej niż … kanapka. Czy klasyczne kanapki muszą oznaczać nudne śniadanie? Jak skomponować kanapki atrakcyjne dla najmłodszych? Sprawdzamy.

Grzyby – zadbaj o nie w swojej diecie

Choć wciąż popularne jest przekonanie, że grzyby mają jedynie walory smakowe, to coraz głośniej się mówi o ich odżywczych i prozdrowotnych właściwościach. Grzyby mogą nas wykarmić, wzmocnić organizm, pomóc w leczeniu, a nawet poszerzyć świadomość.

Czas na przetwory

Lato to czas obfitości warzyw i owoców, bogatych w witaminy oraz składniki mineralne. Warto korzystać z tych dobrodziejstw i sięgać po świeżą porcję rodzimych produktów, jak też zrobić zapasy na zimniejsze dni. Własnoręcznie przygotowane przetwory nie tylko dostarczą wielu wartości odżywczych, ale także urozmaicą jadłospis.