miod

Cud miód!

Niby zwykły roztwór: cukier i woda. A jednak. Starożytnym Grekom poprawiał kondycję, Hindusom pomagał w osiągnięciu miłosnej ekstazy, a rzymskiej…

czekolada

Czekoladkę?

Aż strach pomyśleć, co było, gdyby przed laty Aztekowie i Majowie nie docenili ziaren kakaowca i nie zaczęli z niego…

wino 3

Czas na wino

Wino popijano już siedem tysięcy lat temu. Trzy tysiące lat później, na terenie dzisiejszego Iranu i Egiptu Persowie uprawiali winne…

Tajine

Kuchnia marokańska

Pachnąca orientalnymi przyprawami i bardzo słodka. Pełna lokalnych składników. W marokańskiej kuchni można szybko się zakochać. Tekst: Magdalena Maria Pomykała…

lidl azja okl

Smaki Dalekiego Wschodu

Każda azjatycka potrawa to różnorodność składników – miękkie miesza się z chrupiącym, a słodkie z kwaśnym. Lubisz eksperymentować w kuchni?…

Pij herbatę

Są takie lokale, do których lubimy wracać. Ujmują miłą atmosferą, dobrą jakością serwowanych przysmaków oraz przyjaźnie nastawioną obsługą. Marta Garlińska…