Niby zwykły roztwór: cukier i woda. A jednak. Starożytnym Grekom poprawiał kondycję, Hindusom pomagał w osiągnięciu miłosnej ekstazy, a rzymskiej…
Aż strach pomyśleć, co było, gdyby przed laty Aztekowie i Majowie nie docenili ziaren kakaowca i nie zaczęli z niego…
Wino popijano już siedem tysięcy lat temu. Trzy tysiące lat później, na terenie dzisiejszego Iranu i Egiptu Persowie uprawiali winne…
Dla jednych stanowi symbol udanego początku dnia, dla drugich jest napojem szatańskim. Gdzie leży prawda o kawie? Kawę według jednej…
Pachnąca orientalnymi przyprawami i bardzo słodka. Pełna lokalnych składników. W marokańskiej kuchni można szybko się zakochać. Tekst: Magdalena Maria Pomykała…
O tym, jak długa jest historia przypraw, może świadczyć fakt, że pierwsza wzmianka o nich, znajdująca się do niedawna w…
Każda azjatycka potrawa to różnorodność składników – miękkie miesza się z chrupiącym, a słodkie z kwaśnym. Lubisz eksperymentować w kuchni?…
Są takie lokale, do których lubimy wracać. Ujmują miłą atmosferą, dobrą jakością serwowanych przysmaków oraz przyjaźnie nastawioną obsługą. Marta Garlińska…