ciasto

Ciasto po francusku

Serwowane z orzechami włoskimi, rodzynkami, owocami. Podawane również na słono z farszem mięsnym i grzybowym. Mowa o… Oczywiście o cieście…

Kuchnia bez glutenu

Moda na „bez glutenu” trafiła do Polski niedawno, od razu wywołując spore zamieszanie. Smakoszom wiernym tradycyjnej kuchni trudno sobie wyobrazić…

Makaron idealnie ugotowany

Wbrew pozorom gotowanie makaronu nie należy do najprostszych czynności. Ilość wody, czy soli często potrafi zgubić niedoświadczonych kucharzy. Wystarczy jednak…

włochy

Smaki włoskiej kuchni

Kuchnia włoska jest uważana za jedną z najsmaczniejszych na świecie. Wyrasta z wielowiekowych tradycji kulinarnych, miłości do jedzenia i ucztowania.…

Burger

Jak jeść burgera?

Do niedawna burgery były kojarzone wyłącznie z posiłkami serwowanymi w McDonaldzie. Od blisko 3 lat danie to nie jest już…

wino

Wino po polsku

W momencie, gdy w naszym kraju spożycie piwa i wódki maleje, wino z roku na rok zyskuje kolejne rzesze zwolenników.…

przyprawy 3

Noc idealnie doprawiona

Czasem w związku napięcie opada. Jeżeli zastanawiasz się jak przywrócić dawną temperaturę, zmień swoją dietę. Człowiek od zarania dziejów szukał…

barilla makaron pasta

Konkurs Barilla

Lubisz sałatki? Podaj nam swój przepis na najlepszą letnią sałatkę na bazie makaronu, a kolejne dania możesz już robić, mając…

Lasagne

Czas na lasagne

Lasagne to danie uznawane za jeden z kulinarnych symboli Italii. Jest to także ulubione włoskie danie Amerykanów. Skąd tak naprawdę…

Razowy_Kwas_Chlebowy okladka

Pij na zdrowie

Poza oryginalnym smakiem i aromatem, bogaty jest w składniki odżywcze. Naturalnie gazowany, gasi pragnienie w upalne dni. Kwas chlebowy znany…

fasolka

Zdrowe gotowanie

Wybór zdrowych produktów, eliminacja soli i przede wprowadzenie dobrych tłuszczów – to główne zasady, na których opiera się nowoczesna dieta.…

ser

Włoska kuchnia

Parma – jedno z ważniejszych miast włoskiego regionu Emilia Romania – słynie nie tylko z szynki i parmezanu, ale także doskonałych…

Barilla 2

Pasta i basta

Włochy uważane są za ojczyznę makaronu. Poniekąd słusznie, bo żaden kraj nie przysłużył się do takiego rozpowszechnienia pasty, jak właśnie…

czekolada

Słodka Wielkanoc

Wielkanoc to czas szczególny. Wiosenny, rodzinny, radosny i kolorowy. Specjalnie na tę okazję marka Lindt przygotowała Złotego Zajączka, który udekoruje…

serek

Lekka dieta?

Aby móc cieszyć się zdrowiem i smukłą sylwetką, niezbędne jest dbanie o zdrową dietę. Nie może w niej zabraknąć składników…

ryz

Ryż to życie

Ma ponad 40 tysięcy odmian. W czasach starożytnych jego sadzonka była boskim symbolem. Dziś jest drugim po pszenicy uprawnym zbożem…

miod

Cud miód!

Niby zwykły roztwór: cukier i woda. A jednak. Starożytnym Grekom poprawiał kondycję, Hindusom pomagał w osiągnięciu miłosnej ekstazy, a rzymskiej…

czekolada

Czekoladkę?

Aż strach pomyśleć, co było, gdyby przed laty Aztekowie i Majowie nie docenili ziaren kakaowca i nie zaczęli z niego…