Białko z mięsa indyka, zjedzone na kolację, stabilizuje poziom cukru we krwi w ciągu nocy, dzięki czemu rano nie zaskoczy nas atak głodu i będziemy mieć czas na spokojne śniadanie. Przyprawy użyte w tym daniu wzmocnią układ odpornościowy, a natka pietruszki uzupełni żelazo – zapewnia Milena Nosek, dietetyk LongLife.
Sałatka z indykiem w sezamie z przyprawami
Składniki:
- sałata lodowa
- radicchio
- upieczony kawałek indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pomidorki cherry
- sól i pieprz
- słodka papryka
- prażone ziarno sezamu
- olej lniany
- pokrojona natka pietruszki
Upieczonego indyka posmarować oliwą z oliwek i obtoczyć w mieszance: soli, pieprzu, słodkiej papryki i sezamu, a następnie pokroić w paski. Sałatę lodową i radicchio pokroić i obficie skropić olejem lnianym. Do sałaty dodać przekrojone na pół pomidorki cherry, a na wierzchu ułożyć pokrojonego indyka. Całość posypać natką.
Więcej pomysłów na zdrowe dania znajdziesz na http://longlife.com.pl