Ten prosty przepis na aromatyczne danie bez glutenu jest świetnym pomysłem na obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy garść makaronu, ulubione warzywa, przyprawy, dobry ser i kilkanaście wolnych minut. Resztę zrobi piekarnik.
Zapiekankę można piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas pieczenia folią aluminiową.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g brokułów
- 250 g grzybów (pieczarki lub leśne)
- 1 papryka
- 1 mozzarella
- 250 g makaronu bazglutenowego, np. 3 PAULY Teff Fusilli
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty słodkiej papryki
- 150 g tartego sera żółtego
- 1 łyżka oleju do natłuszczenia formy
Przygotowanie:
- Posmarować naczynie do pieczenia olejem
- Warzywa i grzyby umyć, podzielić brokuły na małe kwiatuszki, grzyby i paprykę pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać mozzarellę.
- Rozgrzać na termoobiegu piekarnik do 180 ° C
- Wymieszać niegotowany makaron 3 Pauly Teff Fusilli z warzywami i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym
- Wymieszać bulion warzywny, śmietanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz.
- Przykryć formę i piec zamkniętą w temperaturze 180 °C przez około 35 minut. (Podczas pieczenia po ok 20 minutach wymieszać wszystko jeszcze raz, zamknąć i piec dalej)
- Po 35 minutach pieczenia otworzyć foremkę, posypać danie startym serem żółtym i piec w otwartej formie przez następne 10-15 minut, aż ser będzie złotobrązowy.
- Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić na około 10 minut.