Warzywa liściaste to ważny element diety. Są nie tylko smaczne, ale też dostarczają organizmowi wiele różnych witamin i składników odżywczych. Jak je przechowywać? Dlaczego bardzo ważne jest dokładne mycie warzyw liściastych? Oto odpowiedzi na te i inne pytania.

warzywa liściaste

Warzywa liściaste – jak przechowywać?

Mając świadomość, że warzywa liściaste to bardzo ważny element diety należy wiedzieć również, w jaki sposób je przechowywać, by zapewnić im jak najdłuższą przydatność do spożycia. Zwyczajne umieszczenie warzyw w lodówce nie wystarcza, ponieważ po kilku dniach zwiędną i stracą wiele ze swoich właściwości. Jak zatem przechowywać warzywa liściaste? W pierwszej kolejności należy je dokładnie umyć, a potem owinąć papierowym ręcznikiem oraz umieścić w lodówce. W efekcie można mieć pewność, że warzywa takie, jak sałata, szpinak, czy jarmuż zachowają świeżość na dłużej.

Mycie warzyw liściastych

Do mycia warzyw doskonale sprawdza się myjka do żywności, która jest w stanie usunąć nie tylko zanieczyszczenia stałe, ale również wiele bakterii, czy zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych. Tego typu urządzenia do mycia warzyw i owoców są nie tylko proste w użyciu, ale również skuteczne, ponieważ dzięki zastosowaniu ozonu oraz fal ultradźwiękowych są w stanie usunąć również konserwanty stosowane na etapie produkcji.

Myjka do warzyw – zalety

Myjka do warzyw to urządzenie, które pozwala skutecznie usuwać zanieczyszczenia z produktów spożywczych, a co za tym idzie nie tylko ułatwia ich przechowywanie, ale umożliwia także stosowanie zdrowej diety. Swoją popularność zawdzięcza licznym zaletom, wśród których należy wymienić przede wszystkim:

  • skuteczność w usuwaniu zanieczyszczeń – zarówno stałych, jak i jaj pasożytów, pyłów (również poniżej 2,5pm), czy metali ciężkich, jak i pestycydów, substancji chemicznych, glifosatu. Urządzenie likwiduje także bakterie, wirusy oraz zarodniki grzybów, dzięki czemu można pozbyć się nieprzyjemnych zapachów;
  • prostota użycia – wystarczy umieścić produkty w naczyniu wypełnionym wodą, a następnie włożyć tam włączoną myjkę;
  • uniwersalność – myjka pozwala czyścić nie tylko produkty spożywcze, ale również dezynfekować niewielkie przedmioty codziennego użytku, np. klucze;
  • szybkość działania – proces dezynfekcji trwa tylko kilka minut, po czym można odstawić urządzenie do ponownego ładowania;
  • oszczędności – mycie warzyw przy użyciu myjki do żywności ułatwia ich prawidłowe przechowywanie, a co za tym idzie wydłuża przydatność do spożycia oraz ogranicza marnotrawstwo.

Odpowiednia dbałość o warzywa liściaste pozwala wydłużyć ich przydatność do spożycia oraz zachować wiele korzystnych właściwości. Doskonale sprawdza się w tym przypadku myjka do żywności, dzięki której można usunąć wiele zanieczyszczeń.

 

Materiał partnera 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.