Pieczone udka z kurczaka, świeża maślanka, delikatny serek wiejski i młode ziemniaki z koperkiem to składniki prawdziwie sielskiego obiadu. W sam raz na zakończenie lata.
Uda kurczaka pieczone w ziołowej maślance z ziemniakami i serkiem wiejskim
Składniki:
- 4 uda Kurczaka Zagrodowego
- 500 ml maślanki
- 1/2 pęczka natki, posiekanej
- 3 łyżki posiekanego rozmarynu
- sól i pieprz
- sok i skórka z 1 cytryny
- ząbek czosnku, starty
- 1 kg młodych ziemniaków, dokładnie umytych
- oliwa lub masło
- sól gruboziarnista
- 2 serki wiejskie
- mały pęczek koperku, posiekany
Przygotowanie:
Maślankę wymieszać z ziołami, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, zalać nią udka i odstawić do lodówki na minimum godzinę, ale można zamarynować je również na noc.
Ziemniaki podgotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku, następnie odcedzić, osuszyć, ułożyć na blaszce, skropić oliwą i oprószyć solą. Uda wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć wraz z ziemniakami w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C (termoobieg) i piec 45 minut do godziny (jeśli ziemniaki zbyt się przypiekają można je wyciągnąć i włożyć na ostanie 10 minut). Uda wyciągnąć z sosu, podawać z ziemniakami i serkiem wiejskim szczodrze posypanymi koperkiem.