Kuchnia pełna sezonowych warzyw to marzenie każdego kucharza, zwłaszcza jeśli mamy na myśli jesienne warzywa, które kuszą nie tylko kolorem, ale także mnogością możliwości kulinarnych. Ale jak gotować zdrowo i apetycznie, wykorzystując przy tym sezonowe warzywa?
Na początek rozgrzewająca zupa z kurczaka i soczewicy. Ta bogata w białko, potas i kwas foliowy roślina strączkowa dostępna jest w trzech wersjach kolorystycznych (czerwona, zielona oraz czarna) i smakuje wybornie w każdym daniu. Dodatkowo zawartość witaminy A i K oraz wapnia i magnezu czyni z niej idealny składnik do wykorzystania podczas przygotowywania obiadów dla całej rodziny. Jak zatem przygotować jesienną zupę na bazie soczewicy?
Zupa z kurczaka i soczewicy
Składniki:
- 200g zielonej soczewicy
- 250g wywaru z kurczaka
- 1 litr wody
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 selery
- 2 marchewki
- liść laurowy
- pietruszka do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.
Po sycącej zupie warto zaopatrzyć się w przekąski, które pomogą załagodzić apetyt na niezdrowe słodycze. Otodwie propozycje dań z sezonowych warzyw dobrych na jesienne popołudnia i wieczory, które trafią w gusta zarówno wielbicieli wytrawnych przysmaków,jak i łasuchów marzących o słodkościach – dip z pieczonych buraków i ciasto marchewkowe. Buraki to warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki którym wzmocnimy odporność. Potrawy z buraka są nie tylko smaczne i mają bajeczny kolor, ale są także niesamowicie łatwe do przygotowania.
Dip z pieczonych buraków
Składniki:
- 4 duże buraki
- szczypta zmielonego kminku
- 300 g ciecierzycy
- 30 ml soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml tahini
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g sera feta
- pieczywo pełnoziarniste
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę,aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj,aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Ciasto marchewkowe będzie idealnym rozwiązaniem jako przysmak do kawy podczas wieczorów z książką lub w formie zdrowej słodkości na spotkanie rodzinne. Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów.
Ciasto marchewkowe:
Składniki:
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 200 g startej marchwii
- 200 g mąki
- 50 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżeczki cynamonu
- starta skórka pomarańczy
- szczypta zmielonej gałki muszkatułowej
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj jajka, cukier i olej. Przesiej mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj,aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlej do lekko natłuszczonej blachy. Piecz przez 45-55 min. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.