Warzywne placki to pomysł w sam raz na jesienny obiad lub kolację. Nie muszą być z ziemniaków. Mogą z marchewki, cukinii, białej kapusty albo z ciecierzycy. Najlepiej smakują z domowymi dipami lub orientalnymi przyprawami.
Oto trzy przepisy na warzywne placki, które z łatwością przyrządzisz w piekarniku lub na patelni. Jeśli chcesz, żeby placki z piekarnika były równie chrupiące jak te z patelni, spryskaj je olejem lub oliwą albo ręcznie delikatnie natłuść przed pieczeniem. Podawaj placki z domowym dipem z jogurtu greckiego i szczypiorku albo – jeśli lubisz ostre przyprawy – z harissą czy pikantną pastą z chilli.
Placki marchewkowe
Składniki:
- 5 średnich marchewek, startych lub poszatkowanych blenderem
- 1 szklanka humusu, np. marki Jasmeen
- 2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 jajko
- ½ szklanki gęstego jogurtu greckiego
- posiekany szczypiorek
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Postaw patelnię na średnim ogniu. Używając chochli, rozprowadź masę na rozgrzanej patelni – około 1/4 szklanki na jednego placka. Smaż ok. 5 minut po każdej stronie lub do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj z domowym dipem z jogurtu greckiego z posiekanym szczypiorkiem.
Placki z ciecierzycy
Składniki:
- 260g ciecierzycy gotowanej, np. marki Jasmeen
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki mąki (pszennej lub z ciecierzycy)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka pasty tahini
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka – może przypominać masę na falafele. Dodaj do niej 2 łyżki (lub więcej, jeśli masa będzie zbyt gęsta) odlanego uprzednio płynu, jajko, starty czosnek oraz suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i pozostałe przyprawy, łącznie z tahini. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Na rozgrzaną patelnię nakładaj placki ok 1 cm grubości i smaż z obu stron, aż będą miały złoty kolor i lekko urosną.
Pieczone placki ze szpinaku i kapusty
Składniki:
- 2 ½ szklanki szpinaku
- 2 szklanki białej kapusty
- 1 cebula
- ¼ szklanki świeżej pietruszki
- 1 jajko
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
- sól i pieprz do smaku
- olej
- harissa, np. marki Jasmeen
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na 200 stopni. Drobno poszatkuj szpinak, kapustę, cebulę i natkę pietruszki. Możesz do tego użyć robota kuchennego. Wymieszaj warzywa razem w dużej misce.Dodaj rozbełtane jajko i mąkę. Dobrze wymieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Rozprowadź olej na blaszce do pieczenia. Jeśli nie masz oleju lub oliwy w sprayu, użyj nasączonego olejem ręcznika kuchennego, by delikatnie natłuścić całą blachę. Dużą łyżką nakładaj masę na blachę, rozprowadzając ją tyłem łyżki. Piecz 10 minut, aż będą miały złoty kolor. Następnie odwróć i piecz kolejnych 10 minut.
Delikatne placuszki podawaj z pikantną harissą, która nada daniu orientalnego charakteru.