Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi
to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Jak je przygotować?
Szparagi, podobnie jak por czy cebula, to roślina należąca do rodziny liliowatych, pochodząca z Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego. W Polsce znane były od XVIII wieku. W czasach renesansu Włosi i Anglicy doceniali je
za delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim za właściwości zdrowotne. Podobnie jak Chińczycy, którzy szparagami leczyli zapalenie stawów. Rosjanie doustnie podawali je na choroby nerek i układu krążenia, na ich bazie przyrządzali też maści na stany zapalne skóry. Z kolei, w Meksyku szparagi stosowane były jako środek na arytmię i nadciśnienie. A to nie koniec ich zalet.
Porcja zdrowia
Szparagi są idealne dla każdego, kto jest na diecie redukcyjnej. To bowiem jedno
z najmniej kalorycznych warzyw – 100 gram to niecałe 20 kalorii! Szparagi w ponad 90% składają się z wody, są lekkostrawne, a mimo to są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Są obowiązkowym punktem w jadłospisie kobiet w ciąży
i starających się o dziecko. To za sprawą kwasu foliowego odpowiadającego
za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagającego pracę układu krążenia
i opóźniającego procesy starzenia. Szparagi to także źródło asparaginy
– aminokwasu, który wspólnie z zawartym w szparagach potasem wspomaga pracę nerek i odpowiada za właściwe nawodnienie organizmu. Zielone łodygi szparagów
to także bogactwo witaminy C, E (poprawiają kondycję włosów i paznokci),
wapnia i fosforu (odpowiadają za kondycję kości i zębów), a także glutationu,
czyli białka wspomagającego pracę wątroby i zapobiegającego rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Ze względu na niewielką zawartość sodu szparagi bez obaw mogą jeść osoby w nadciśnieniem.
Gotowe w kilka minut
Szparagi uznawane za jeden z afrodyzjaków i danie dość wykwintne, niektórym mogą wydawać się też trudne do przygotowania. Nic bardziej mylnego
– wystarczy pamiętać
o kilku zasadach przygotowywania trzech odmian – zielonych, białych i fioletowych.
W Polsce spotykamy gównie dwie pierwsze odmiany. Szparagi zielone
– najcieńsze i najbardziej aromatyczne i wyraziste w smaku wystarczy pozbawić zdrewniałej końcówki i gotować ok. 8 minut, najlepiej na stojąco w wysokim garnku, bez zakrywania wodą główek szparagów. W przeciwieństwie do szparagów białych, zielonych nie musimy obierać. Odmianę białą przed gotowaniem (10-15 minut) należy obrać z cienkiej błonki.
Szparagowe menu
Nie dość, że proste
w przygotowaniu,
to dodatkowo szparagi są uniwersalnym warzywem,
z którego wyczarujemy wiele ciekawych dań. „Skoro dobry początek dnia
to podstawa, zacznijmy
od pożywnego śniadania,
w którym szparagi stanowić będą idealny dodatek
do wiosennych, śniadaniowych gofrów”
– proponuje Wiktor Kowalski z Dan Cake Polonia. „Delikatne w smaku szparagi w połaczeniu z lekko podsmażoną szynką i jajkiem w koszulce to pyszny zestaw śniadaniowy, który da energię na cały poranek.” Ze względu na swoją konsystencję białe szparagi stanowią bazę pod kremowe zupy. „Idealnym dodatkiem do zupy szparagowej będą deliaktne, podpieczone grzanki na bazie chleba tostowego” – podpowiada Wiktor Kowalski. „Kremowa zupa szparagowa w połączeniu z chrupiącym tostem to sposób na szybki, a zarazem sycący posiłek, w sam raz na lekki obiad na wiosnę i początek lata.”
Jako że szparagi to warzywo wyjątkowo lekkostrawne są podstawą do sałatki,
którą bez obciążania żołądka przed snem możemy zjeść na kolację. Białe szparagi
w roli głównej, garść ulubionej sałaty, kilka pomidorków koklajlowych i kostki sera feta
to przepis na szybką sałatkę. Jesteście gotowe na szparagowe menu?