Wokół tematu cukru krąży wiele mitów. Rezygnujemy z niego w trosce o własne zdrowie i wygląd. Czy to naprawdę niezbędne, aby prowadzić zdrowy tryb życia? A może wystarczy kierować się zasadą „złotego środka” i spożywać cukier z umiarem?

Związek Producentów Cukru w Polsce jako cel wyznaczył sobie edukację Polaków w temacie żywienia, realizując kampanię „Uczymy, jak słodzić”. To dzięki niej poznajemy pięć zasad rozsądnego spożywania cukru, wśród których są między innymi proporcje, dawkowanie, umiar i świadomy wybór.

  1. Najważniejsze są proporcje

Cukry, czyli węglowodany to najważniejsze źródło energii. To nie one nam szkodzą, a ich ilość. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), spożywany cukier może stanowić do 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Uogólniając, mężczyźni mogą spożyć 9  łyżeczek w swojej codziennej diecie, kobiety 5, a dzieci i osoby starsze – 3 łyżeczki.

  1. Dobrze jest dawkować

Gwałtowne spadki i wzrosty glukozy we krwi, przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu – chociażby utrudniają koncentrację. Dlatego najlepsze, co możemy zrobić dla naszych organizmów, to regularne dostarczanie małych porcji cukru. Popularny „cheat day”, może spowodować więcej szkód niż korzyści. Najlepiej codziennie kontrolować dietę i świadomie cieszyć się z każdego kęsa.

  1. Słodkie świetnie smakuje

Nie oszukujmy się, wszyscy kochamy ciasta, babeczki, tarty. I nie ma w tym nic złego. Łakocie w naturalny sposób uwalniają serotoninę, czyli hormon szczęścia. Jeden mały kawałek ciasta nie zaszkodzi naszym sylwetkom, a zaspokoi potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

  1. Czytaj etykiety

Tam znajdziemy wszystkie informacje, których potrzebujemy, aby prowadzić świadomą dietę. Lepiej wybierać produkty z dodatkiem cukru, niżeli z całym wachlarzem sztucznych słodzików. Niestety, znajdują się one w wielu gotowych produktach dostępnych w supermarkecie, które są reklamowane jako uzupełnienie zdrowej diety (na przykład w napojach izotonicznych). Dlatego w ramach możliwości, najlepiej przygotowywać je w domu. Do stworzenia własnego napoju wystarczą 2-3 płaskie łyżeczki cukru, 500 ml wody, sok z cytryny i szczypta soli. Następnie należy wszystko wymieszać i gotowe!

  1. Umiar jako słowo klucz

Jeżeli zachowamy balans i zdrowy rozsądek, cukier nie musi spowodować szkód w naszych organizmach. Spożyty przed wysiłkiem intelektualnym lub fizycznym to zastrzyk kalorii, który doda energii. W połączeniu z błonnikiem, nasyci na wiele godzin. Oczywiście należy pamiętać, że powyższe rady sprawdzają się u osób zdrowych. „Cukier w naszym organizmie jest szybko trawiony, więc spożywanie umiarkowanych ilości, nam nie zaszkodzi. Jednak to od ciebie zależy, czy zjesz jednego batonika, czy pięć” – wyjaśnia Agnieszka Piskała, ekspertka akcji edukacyjnej „Uczymy, jak słodzić”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.