Wokół tematu cukru krąży wiele mitów. Rezygnujemy z niego w trosce o własne zdrowie i wygląd. Czy to naprawdę niezbędne, aby prowadzić zdrowy tryb życia? A może wystarczy kierować się zasadą „złotego środka” i spożywać cukier z umiarem?

Związek Producentów Cukru w Polsce jako cel wyznaczył sobie edukację Polaków w temacie żywienia, realizując kampanię „Uczymy, jak słodzić”. To dzięki niej poznajemy pięć zasad rozsądnego spożywania cukru, wśród których są między innymi proporcje, dawkowanie, umiar i świadomy wybór.

  1. Najważniejsze są proporcje

Cukry, czyli węglowodany to najważniejsze źródło energii. To nie one nam szkodzą, a ich ilość. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), spożywany cukier może stanowić do 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Uogólniając, mężczyźni mogą spożyć 9  łyżeczek w swojej codziennej diecie, kobiety 5, a dzieci i osoby starsze – 3 łyżeczki.

  1. Dobrze jest dawkować

Gwałtowne spadki i wzrosty glukozy we krwi, przeszkadzają w codziennym funkcjonowaniu – chociażby utrudniają koncentrację. Dlatego najlepsze, co możemy zrobić dla naszych organizmów, to regularne dostarczanie małych porcji cukru. Popularny „cheat day”, może spowodować więcej szkód niż korzyści. Najlepiej codziennie kontrolować dietę i świadomie cieszyć się z każdego kęsa.

  1. Słodkie świetnie smakuje

Nie oszukujmy się, wszyscy kochamy ciasta, babeczki, tarty. I nie ma w tym nic złego. Łakocie w naturalny sposób uwalniają serotoninę, czyli hormon szczęścia. Jeden mały kawałek ciasta nie zaszkodzi naszym sylwetkom, a zaspokoi potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.

  1. Czytaj etykiety

Tam znajdziemy wszystkie informacje, których potrzebujemy, aby prowadzić świadomą dietę. Lepiej wybierać produkty z dodatkiem cukru, niżeli z całym wachlarzem sztucznych słodzików. Niestety, znajdują się one w wielu gotowych produktach dostępnych w supermarkecie, które są reklamowane jako uzupełnienie zdrowej diety (na przykład w napojach izotonicznych). Dlatego w ramach możliwości, najlepiej przygotowywać je w domu. Do stworzenia własnego napoju wystarczą 2-3 płaskie łyżeczki cukru, 500 ml wody, sok z cytryny i szczypta soli. Następnie należy wszystko wymieszać i gotowe!

  1. Umiar jako słowo klucz

Jeżeli zachowamy balans i zdrowy rozsądek, cukier nie musi spowodować szkód w naszych organizmach. Spożyty przed wysiłkiem intelektualnym lub fizycznym to zastrzyk kalorii, który doda energii. W połączeniu z błonnikiem, nasyci na wiele godzin. Oczywiście należy pamiętać, że powyższe rady sprawdzają się u osób zdrowych. „Cukier w naszym organizmie jest szybko trawiony, więc spożywanie umiarkowanych ilości, nam nie zaszkodzi. Jednak to od ciebie zależy, czy zjesz jednego batonika, czy pięć” – wyjaśnia Agnieszka Piskała, ekspertka akcji edukacyjnej „Uczymy, jak słodzić”.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.