- 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,
 - 2 garści szpinaku lub roszponki,
 - 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,
 - 1 op. gofrów (np. Dan Cake),
 - ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek,
 - 2 łyżeczki kaparów,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,
 - pieprz, sól, tymianek do smaku,
 - 1 łyżka soku z cytryny
 
Przygotowanie:
W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.
				