Dzień Mamy powinien być wyjątkowy. Jeśli chcemy sprawić naszej mamie przyjemność, nie ograniczajmy się do bukietu kwiatów czy pudełka czekoladek. Najlepszym prezentem będzie wspólnie spędzony czas i prezent, w którego stworzenie włożyliśmy energię. Przykład? Pizza w kształcie serca!

Dzień Matki obchodzony jest na całym świecie, jednak 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W przeważającej ilości państw, dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, jednak np. w  Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. W każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. We Włoszech pociechy pieką na przykład ciasteczka w kształcie serca. Warto zainspirować się tym zwyczajem i przygotować dla mam pyszną kolację. Ogromna pizza w kształcie serca z pachnącymi, pysznymi dodatkami będzie wspaniałą niespodzianką.

Fun in the kitchen

 

Pizza od serca na Dzień Mamy

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 180 ml ciepłej wody
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • puszka pomidorów rozdrobnionych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 250 g mozzarelli
  • 4 plastry pomidora
  • kilka cienkich plasterków salami, np. w pomidorach ZM Pekpol
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka listków rukoli

Pizza heart shape with cheese and tomato on vintage boards

Przygotowanie:

Z podanych składników odlać 1/3 szklanki wody. Dodać łyżkę mąki, cukier i rozkruszone drożdże. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie, połączyć go z resztą składników i dokładnie wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną szmatką i odłożyć na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować sos: pomidory z puszki wymieszać z oliwą i przyprawami. Podgrzewać w rondelku mieszając, aż sos się zredukuje i będzie gładki. Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego serce. Ułożyć na blasze, posmarować sosem, ułożyć kawałki mozzarelli, plastry pomidorów, salami i plasterki oliwek. Pizzę piec ok. 10 minut w temperaturze ok. 250 stopni. Gotową pizzę posypać listkami rukoli.

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.