Bez truskawek nie wyobrażamy sobie lata! Pełne witaminy C, flawonoidów i potasu są niskokaloryczną i smakowitą przekąską.

 

Najczęściej zjadamy je prosto z łubianki lub używamy jako składnika deserów. Nie każdy jednak wie, że truskawki doskonale komponują się ze smakiem sera pleśniowego i rukoli. Połączenie być może zaskakujące, ale sprawdzi się doskonale na przykład jako przekąska czy dodatek do dania głównego.

Sałatka z truskawkami, rukolą i Kamiennogórskim serem pleśniowym

 

Truskawki-doskonale-komponują-się-z-Kamiennogórskim-serem-pleśniowym

Składniki:

• 150 g truskawek

• rukola

• 100 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego” KaMos

• kilka łyżek octu balsamicznego

• sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Truskawki umyć, oderwać szypułki i pokroić na połówki lub ćwiartki. Rukolę połączyć z truskawkami i wymieszać w dużej misce. Ser pokruszyć i dodać do reszty składników, polać odrobiną octu balsamicznego i wszystko wymieszać. Sałatkę podawać schłodzoną.

Smacznego!

truskawki

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.