Smaczna sałatka, która dzięki zawartości tofu jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, niezbędnego do budowy organizmu, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych, a także niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Składniki (4 porcje)

• 1 kostka (160 g) tofu marynowanego Polsoja

• 100 g rzodkiewki

• 100 g czerwonych jabłek

• 1mała czerwona cebula

• kilka liści sałaty

• 2 awokado

• 1–2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

• 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki

• 2 łyżki oleju

• 2–3 łyżki soku z cytryny

• 1 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej

• 1 łyżeczka octu jabłkowego

• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Kostkę tofu kroimy w słupki.

2. Rzodkiewki i jabłka kroimy w niedużą kostkę, cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie paski, sałatę rwiemy na drobne kawałki.

3. Oba owoce awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i wydrążamy ostrożnie miąższ, tak żeby nie zniszczyć skórki. Połowę miąższu wrzucamy do blendera, dodając sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz 1 cebulkę. Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Resztę miąższu awokado kroimy w drobną kostkę.

4. Rozgrzewamy olej na patelni (1 łyżka), wrzucamy tofu i mieszając smażymy przez 1 minutę. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.

5. Do dużej miski wrzucamy tofu, rzodkiewki, jabłka, cebulę, sałatę, szczypiorek, awokado oraz pestki słonecznika, a następnie wlewamy 1 łyżkę oleju. Składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły.

6. Do miseczek awokado wkładamy po 1 łyżce zmiksowanego awokado, a na to nakładamy pozostałe składniki. Podajemy z tostem lub grillowaną bagietką.

 

Wartość odżywcza

w potrawie

w porcji (280 g)

w 100 g

Energia (kcal)

1094

273,5

97,7

Białko (g)

33

8,3

2,9

Węglowodany (g)

62,4

15,6

5,6

Tłuszcz (g)

88,5

22,1

7,9

 

Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej

www.polsoja.com.pl

13 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.