Smaczna sałatka, która dzięki zawartości tofu jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego, niezbędnego do budowy organizmu, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych, a także niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Składniki (4 porcje)

• 1 kostka (160 g) tofu marynowanego Polsoja

• 100 g rzodkiewki

• 100 g czerwonych jabłek

• 1mała czerwona cebula

• kilka liści sałaty

• 2 awokado

• 1–2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

• 2 łyżki posiekanego szczypiorku dymki

• 2 łyżki oleju

• 2–3 łyżki soku z cytryny

• 1 małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej

• 1 łyżeczka octu jabłkowego

• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Kostkę tofu kroimy w słupki.

2. Rzodkiewki i jabłka kroimy w niedużą kostkę, cebulę kroimy na pół, a następnie w cienkie paski, sałatę rwiemy na drobne kawałki.

3. Oba owoce awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestki i wydrążamy ostrożnie miąższ, tak żeby nie zniszczyć skórki. Połowę miąższu wrzucamy do blendera, dodając sok z cytryny, ocet jabłkowy oraz 1 cebulkę. Dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Resztę miąższu awokado kroimy w drobną kostkę.

4. Rozgrzewamy olej na patelni (1 łyżka), wrzucamy tofu i mieszając smażymy przez 1 minutę. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.

5. Do dużej miski wrzucamy tofu, rzodkiewki, jabłka, cebulę, sałatę, szczypiorek, awokado oraz pestki słonecznika, a następnie wlewamy 1 łyżkę oleju. Składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na chwilę, żeby smaki się połączyły.

6. Do miseczek awokado wkładamy po 1 łyżce zmiksowanego awokado, a na to nakładamy pozostałe składniki. Podajemy z tostem lub grillowaną bagietką.

 

Wartość odżywcza

w potrawie

w porcji (280 g)

w 100 g

Energia (kcal)

1094

273,5

97,7

Białko (g)

33

8,3

2,9

Węglowodany (g)

62,4

15,6

5,6

Tłuszcz (g)

88,5

22,1

7,9

 

Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej

www.polsoja.com.pl

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.