Czy wiecie, że ryby są symbolem obfitości, siły i zdrowia, a tajemnica ich smaku kryje się w odpowiednim dobraniu przypraw, dodatków lub sosów? Karp w maku i kokosie jest tego najlepszym przykładem.

karp w maku

Składniki:

  • 2 świeże karpie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki maku niebieskiego mielonego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 6-8 łyżek sosu sojowego, np. Kikkoman
  • woda
  • olej rzepakowy
  • 100g pęczaku
  • 2 gruszki
  • 3 jabłka
  • 50g rodzynek
  • 30g masła
  • 4 łyżki miodu
  • rozmaryn
  • wino domowe
  • sos TABASCO (do smaku)
  • sól
  • korzenne przyprawy (np. gałka muszkatołowa, kolendra, cynamon, kmin rzymski, imbir)

shutterstock_159765998

Przygotowanie: 

Ugotuj pęczak. Pokrój w kostkę jabłka i gruszki. Podsmaż z rodzynkami na maśle. Dodaj rozmaryn, korzenne przyprawy i wino domowe. Dopraw sosem tabasco i solą. Karpia wyfiletuj, przypraw sosem sojowym Kikkoman. Obie mąki połącz z zimną wodą i zrób płynną panierkę (jak tempurę). Zanurzaj kawałki karpia w panierce, obtaczaj w maku i wiórkach i smaż na oleju.

Podawaj na gruszkowo-jabłkowym pęczaku.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.