Każda pora roku charakteryzuje się innym smakiem. Wiosna kojarzy się nam z nowalijkami, lato z soczystymi owocami, zima z wigilijnym jedzeniem. A jak smakuje jesień?
Jesień to czas dyni, grzybów, śliwek, jabłek, marchewek i przygotowanych wcześniej domowych przetworów. „Po dary jesieni warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także zdrowotne. Dynia zawiera witaminy, m.in. A, C, D, B1, B2, PP oraz kwas foliowy. Ma działanie antyutleniające, przeciwdziałające nowotworom i chorobom układu krążenia. Śliwki i jabłka zdecydowanie wspomagają pracę jelit. Dietetycy zalecają nawet spożywanie przynajmniej dwóch jabłek dziennie – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia” – opowiada Tomasz Kwaśniewski, ekspert MOSSO.
Dynia jest nie tylko obowiązkowym elementem dekoracyjnym, ale też niezdetronizowaną królową kuchni. Mnogość potraw przygotowywanych na jej bazie ciągle rośnie. Zupy, kremy, placki czy dyniowe ciasta to tylko niektóre nich. Rozgrzewający krem przygotujemy, gotując pokrojoną w kawałki dynię wraz z ziemniakami w bulionie warzywnym. Następnie wszystko blendujemy, doprawiamy szczyptą chili i łyżką śmietany do smaku. Dyniowe placki robimy natomiast na bazie startej dyni oraz małej cukinii, cebuli, mąki ziemniaczanej i jajka. Doprawiamy je odrobiną soli i pieprzu, a następnie smażymy na klarowanym maśle.
Jesienną szarugę za oknem ocieplamy ciastem marchewkowym albo tradycyjną szarlotką. Zapach domowych wypieków panoszy się po całym domu, a smak zastępuje nawet tabliczkę ulubionej czekolady. Ciasto marchewkowe przygotujemy, mieszając mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, zmielone goździki, gałkę muszkatołową, olej rzepakowy, jajka, posiekane orzechy włoskie, pokrojone ananasy i oczywiście startą marchewkę. Pieczemy przez 45 minut, studzimy i przekładamy serkiem Philadelphia roztartym z odrobiną masła i cukru pudru. Ciasto na szarlotkę przyrządzamy natomiast z mąki z proszkiem do pieczenia, drobnym cukrem, masłem oraz jajkami. Pamiętajmy, że do przygotowania jabłkowego farszu potrzebujemy aż 2 kg jabłek! Łączymy je z cukrem, rodzynkami i odrobiną cynamonu. Pieczemy przez godzinę, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Warzywa są bardzo ważnym składnikiem diety. Aby korzystać z ich walorów także jesienią czy zimą, marynujemy je w wodzie lub occie. Ogórki, papryka, grzyby leśne, pieczarki, gruszki czy buraki należą do tych najpopularniejszych. Marynowane warzywa komponują się z mięsem serwowanym w każdej postaci: gotowanym, duszonym oraz pieczonym. Można wykorzystać je także jako dodatek do przekąsek, sałatek, a także do tradycyjnych kanapek.
Do deserów niezastąpiona jest gorąca herbata z cytryną, miodem, imbirem oraz malinami. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy ulubioną herbatę, a następnie miód i sok z cytryny. Całość przecedzamy i podajemy z plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Na zdrowie!