Czy wiesz, w jaki sposób uzyskać czystą, smaczną i zdrową wodę, a przy tym oszczędzić swój czas i pieniądze?

napojeWoda kranowa jest obecnie bardzo dobrze uzdatniana przez wodociągi, które dysponują nowoczesnymi urządzeniami. Niestety, może zawierać tzw. zanieczyszczenia wtórne pochodzące z wielokilometrowych instalacji, którymi woda doprowadzana jest do naszych domów. Powszechnie wiadomo jak szkodliwy jest chlor stosowany do uzdatniana wody pitnej. Zwalcza drobnoustroje, ale nie pozostaje obojętny dla komórek ludzkiego organizmu, ma dodatkowo nieprzyjemny posmak.

Dla zdrowia

„Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zachodzą w niej wszelkie procesy metaboliczne. Woda umożliwia również usuwanie zbędnych produktów przemiany materii oraz toksyn. Jest rozpuszczalnikiem wielu związków np. witamin z grupy B oraz witaminy C, dzięki czemu sprzyja ich wchłanianiu. Niestety, wraz z wodą mogą być również przyswajane substancje szkodliwe dla zdrowia, które kumulują się w organizmie, np. metale ciężkie. Wodę pitną, kranową spożywamy regularnie przez wiele lat, dlatego ważne jest, aby było ona nie tylko pozbawiona zanieczyszczeń i całkowicie bezpieczna, ale również smaczna” – wyjaśnia dietetyk, mgr inż. Agnieszka Kopacz i dodaje:

„Woda kranowa w Polsce spełnia kryteria bezpieczeństwa. Mamy coraz nowocześniejsze oczyszczalnie, jednak wciąż wiele do życzenia pozostawiają instalacje wodociągowe, które są przyczyną wtórnego zanieczyszczenia wody. Wpływa to na pogorszenie jej właściwości organoleptycznych takich jak: smak, zapach czy mętność. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaleca, aby kobiety wypijały dziennie min. 2 l wody, a mężczyźni 2,5 l.”

gotowanie 2Długa droga wody

Należy pamiętać o tym, że woda pierwotnie wpuszczona do instalacji wodnej może być naprawdę dobrej jakości, ale to dopiero początek jej długiej drogi. Rury, którymi do nas podąża, z reguły wykonane są ze stali, ołowiu i PCW, a niekiedy z materiałów
z dodatkiem azbestu. Wodociągi, badając wodę w momencie wyjścia, nie są w stanie zagwarantować, że kiedy dotrze do poszczególnych kranów, jej zawartość nie ulegnie zmianie.

karafka 2Filtry Dafi

Dla tych, którzy pragną poczuć prawdziwy smak wody, dobrym rozwiązaniem jest uzdatnianie jej przed spożyciem. Wystarczy odkręcić wodę z kranu i wlać ją do dzbanka filtrującego Dafi, a już po chwili stanie się czystsza. To zasługa filtra – małej oczyszczalni wody znajdującej się wewnątrz dzbanka.

Jeden wkład filtrujący dostarcza nawet do 200 litrów smacznej wody. Usuwając z wody kranowej chlor oraz niektóre metale ciężkie, które mogą się w niej znajdować, zyskujemy pewność, że z każdym łykiem spożywamy czystą wodę.

http://dowody.gazeta.pl/dowody/0,0.html

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.