Drożdże były sekretem pięknej skóry i włosów naszych babć. My okrywamy je na nowo!
Tekst: Magdalena Papierz
Zawierają wiele składników mineralnych (chrom, selen), które są łatwo przyswajane przez organizm. Są także źródłem kwasu pantotenowego i foliowego oraz białka. Przez kobiety uwielbiane są jednak przede wszystkim ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B. Dzięki temu skutecznie pomagają w leczeniu trądziku i łojotoku.
Substancje mineralne i witaminy, które zawierają naturalne drożdże, odżywiają skórę, pomagają oczyszczać ją z toksyn i sprawiają, że jest lepiej dotleniona. Drożdże bardzo dobrze wpływają także na kondycję włosów. Zapobiegają ich nadmiernemu wypadaniu, odżywiają je, a także przyspieszają ich wzrost!
Drożdże można kupić w tabletkach albo dostarczać ich poprzez pożywienie, np. pijąc wina dobrego gatunku. Jeżeli jednak zależy nam na szybkim efekcie, warto zacząć pić je saute. Jak się do tego zabrać? To proste! Wystarczy kupić kostkę drożdży i podzielić ją na trzy części. Drożdże należy zalać wrzątkiem – to bardzo ważne, ponieważ zapobiega ewentualnej aktywności drożdży w naszym układzie pokarmowym. Wysoka temperatura nie obniża natomiast ich wartości odżywczych, ponieważ witaminy i minerały w nich zawarte nie rozkładają się w stu stopniach. Innym wariantem może być zalewanie drożdży wrzącym mlekiem czy bulionem.
Drożdże można pić w takiej dawce codziennie, jednak nie dłużej niż przez 3 miesiące.