Pyszna, rozpływająca się w ustach masa serowa z ciasteczkowym spodem to podstawa deseru w stylu nowojorskim. Nawet jeśli jesteście na diecie, dla tego ciasta warto zgrzeszyć.
Podstawą puszystej masy jest oczywiście biały ser.
W tym przepisie zamiast tradycyjnego twarogu
użyto naturalnego Serka śmietankowego
Twój Smak Piątnica. Ma on kremową
konsystencję bez grudek, dzięki czemu
nie ma potrzeby mielenia go lub rozdrabniania.
Na aksamitną masę składa się także Śmietanka
30% z Piątnicy. Jej półpłynna konsystencja
sprawia, że ubija się ją niezwykle szybko,
a w połączeniu z masą serową tworzy słodką,
spójną całość. Dodatek śmietany powoduje,
że po upieczeniu ciasto jest zwarte, nie rozpada
się i łatwo się je kroi.
Sernik typu nowojorskiego
Składniki:
Spód i boki:
- 250 g ciasteczek pełnoziarnistych
- 125 g masła
Masa:
- 5 opakowań (po 200 g) Serka śmietankowego Twój Smak Piątnica
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ szklanki Śmietanki 30% Piątnica
Polewa:
- 200 g Śmietany 18% Piątnica
- 1 i ½ łyżki cukru pudru
- 1 i ½ łyżeczki cukru waniliowego
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią aluminiową. Duży kawałek folii układamy na denku, dopiero wówczas wkładamy je w obręcz tortownicy i zamykamy. Wystającymi częściami folii obklejamy zewnętrzną ściankę obręczy (jest to konieczne, gdy masa jest rzadka i może wyciekać).
Spód i boki: Drobno pokruszone ciasteczka mieszamy z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy wykładamy masą z ciasteczek i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.
Masa sernikowa: Serek ucieramy z połową cukru na gładką masę. Jajka ubijamy mikserem z resztą cukru i po kolei dodajemy pozostałe składniki, nie miksujemy zbyt długo, gdyż to spowoduje pękanie sernika. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy, przykrywamy folią aluminiową po ok. 40 minutach pieczenia. Pieczemy przez 1 godzinę i 40 min. w temp. 170°C.
Polewa: wszystkie składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.
Powierzchnia sernika powinna być ścięta i sztywna na tyle, żeby nie wsiąkła w nią polewa. Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika, rozsmarowujemy na wierzchu polewę i wkładamy na noc do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzony. Kroimy nożem namoczonym w ciepłej wodzie. Smacznego!