Pyszna i zdrowa sałatka z serem pleśniowym to świetna alternatywa dla klasycznej kanapki. Doskonała zarówno na lunch do pracy, jak i podwieczorek z przyjaciółmi.
„Niegdyś ser pleśniowy traktowany był jako przysmak na wyjątkowe okazje. Teraz coraz częściej stosowany jest jako dodatek do różnego rodzaju dań: sałatek, kanapek czy makaronów. Doskonale współgra ze smakiem winogron i orzechów. Jednak sery pleśniowe cenimy nie tylko ze względu na niepowtarzalny smak, ale też z racji bogatej zawartości wapnia i fosforu, witaminy A oraz witamin z grupy B, D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Kamiennogórski ser pleśniowy to nasz sztandarowy produkt w ofercie. Powstaje z najwyższej jakości mleka krowiego, pozyskiwanego z terenów górzystych, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i pełnię wartości odżywczych” – wyjaśnia Ireneusz Żmijan ze Spółdzielni Mleczarskiej „KaMos” z Kamiennej Góry, pierwszego producenta sera pleśniowego typu rokpol w Polsce.
Sałatka winogronowa z Kamiennogórskim serem pleśniowym KaMos
przepis autorstwa Roberta Muzyczka, Szefa Kuchni Dwór Korona Karkonoszy
Składniki:
• 200 g winogron zielonych
• 200 g winogron czerwonych
• 50 g orzechów nerkowca
• 50 g orzechów włoskich
• 150 g Kamiennogórskiego sera pleśniowego KaMos
Sos:
• sok z jednej cytryny
• łyżka miodu
• 1 mała papryczka chilli
• 6-7 sztuk śliwek kalifornijskich
• szczypta kurkumy
Przygotowanie sosu:
Do soku z cytryny dodać miód, pokrojoną drobno papryczkę i pokrojone w średnią kostkę śliwki. Dodać kurkumę, wymieszać i odstawić na godzinę.
Przygotowanie sałatki:
Winogrona przekroić na pół, dodać uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, orzechy włoskie i pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać.