Ma ponad 40 tysięcy odmian. W czasach starożytnych jego sadzonka była boskim symbolem. Dziś jest drugim po pszenicy uprawnym zbożem na świecie. W wielu azjatyckich narzeczach słowo ryż to synonim życia, bogactwa, pożywienia.
Delikatny, lekkostrawny, zdrowy jest pokarmem uniwersalnym. Przyrządza się z niego niemal wszystko – dania główne, desery, pieczywo, dodatki, alkohol, kleiki dla dzieci i niemowląt. Najczęściej serwowany jest jednak z potrawami mięsnymi, rybami czy warzywami. Smażony, gotowany, przyprawiany na różne sposoby za każdym razem nabiera innego aromatu. Wystarczy, że ugotujesz go ze skórką cytrynową albo podasz na sposób arabski z kilkoma rodzajami orzechów, a zyskujesz zupełnie odmienne wariacje jednego dania. O światowym sukcesie ryżu świadczy jednak nie tylko jego wszechstronność kulinarna, ale i możliwości uprawy (ryż uprawiany jest w krajach tropikalnych, subtropikalnych, w strefach monsunowych) w warunkach, w których inne zboża nie wydałyby plonów. Chiny, Indie, Wietnam, Korea, Japonia, Filipiny, Malezja, Tajlandia, Birma, Kambodża bez ryżu nigdy by się nie wyżywiły. Dla Azjatów ryż był i jest produktem pierwszej potrzeby. Dwadzieścia kilka procent wszystkich kalorii spożywanych na świecie pochodzi właśnie z tej rośliny.
Dla zdrowia
Boli cię żołądek? Masz biegunkę? Cierpisz na zaburzenia jelitowe, boli cię wątroba? Jedz ryż! Łatwo go strawić, cudownie wypełnia żołądek, zawiera białko, wapń, żelazo, witaminy z grupy B, składniki mineralne i skrobię, której główny składnik – amylopektyna – w gotowaniu wchłania dużo wody i pęcznieje. Im ziarno jest krótsze, tym więcej zawiera amylopektyny i po ugotowaniu bardziej się klei.
Najprościej gotuje się ryż w woreczkach. Wystarczy włożyć go do gotującej, osolonej wody i odczekać tyle, ile zaleca producent. Trudniej już gotuje się zwykły ryż „na sypko”. Najczęstsza metoda to metoda absorpcji – wsypujemy ryż do zimnej wody (ważne są proporcje ryżu i płynu), doprowadzamy ją do wrzenia, przykrywamy pokrywką i gotujemy do chwili, aż ryż wchłonie wodę. Innym sposobem jest gotowanie ryżu w dużej ilości wody. Wypłukany ryż wsypujemy do osolonego wrzątku, czekamy, aż się ugotuje, a następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą jak makaron. Najbardziej czasochłonnym sposobem przyrządzenia ryżu jest parowanie. Ryż wsypujemy na sitko, umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą i czekamy, aż stanie się miękki.