Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia. Aromatyczna zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem, to doskonała propozycja na zimowy obiad.

shutterstock_189858398

 

Składniki:

  • 1 opakowanie Zupy cebulowej z grzankami PROSTE HISTORIE
  • 4 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 150 ml białego wina
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Ser typu gruyere
  • Cukier
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto. Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, a następnie podlej kieliszkiem 150 ml białego wina. Duś całość przez 2 minuty. Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku. Wrzuć zamrożoną Zupę cebulową oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyere. Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.