Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia. Aromatyczna zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem, to doskonała propozycja na zimowy obiad.

shutterstock_189858398

 

Składniki:

  • 1 opakowanie Zupy cebulowej z grzankami PROSTE HISTORIE
  • 4 średnie cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 150 ml białego wina
  • 4 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • Ser typu gruyere
  • Cukier
  • Sól i pieprz 

Sposób przygotowania:

4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto. Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, a następnie podlej kieliszkiem 150 ml białego wina. Duś całość przez 2 minuty. Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku. Wrzuć zamrożoną Zupę cebulową oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyere. Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.