Danie z kurczaka jest nudne? Nic bardziej mylnego! Wypróbujcie to w sosie z limonki, a zmienicie zdanie.
Składniki:
3 piersi z kurczaka
100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 ząbek czosnku, posiekany lub wyciśnięty
Na sos:
5 łyżeczek odtłuszczonego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sosu chutney z mango
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka ćwiartek limonki do dekoracji
chleb typu pita
miks sałat
Polecany produkt:
Entertaining Grill marki Russell Hobbs
Przygotowanie:
Potnij piersi kurczaka na plastry trzycentymetrowej grubości i włóż je do miski. Dodaj jogurt oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na 4-6 godzin, aby mięso zamarynowało się. Nagrzej Entertaining Gril, a następnie rozłóż zamarynowane piersi z kurczaka równomiernie na rozgrzanej płycie i zamknij pokrywę dla uzyskania szybszego efektu. Grilluj mięso przez 3-4 minuty od czasu do czasu przekręcając dla równego wysmażenia. Upieczone kawałki możesz przełożyć na lekko podgrzany griddle, aby nie ostygły. Podgrzej na nim również pieczywo.
Wymieszkaj jogurt, chutney i sok z limonki w małej misce.Tak przygotowane piersi z kurczaka serwuj z sosem podawanym osobno, ćwiartkami limonki, podgrzanym chlebem typu pita i miksem sałat.