Jeśli nie macie pomysłu na obiad, zróbcie zupę! Pieczarki, cebula, bulion, ser Lazur…
Pół godziny i gotowe.
Czas przygotowania: 35 min.
Składniki na 4 porcje:
Składniki:
• 1 l bulionu drobiowego
• 300 g pieczarek
• 100 g cebuli
• 20 g masła
• 100 ml śmietanki 36%
• 1 łyżka mąki pszennej
• natka pietruszki
• sól
• biały pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowany wcześniej bulion podgrzać, dodać pieczarki i gotować przez ok.5-10 min. Mąkę zmieszać z małą ilością wody i zaciągnąć zupę. Na koniec dodać śmietankę do zabielenia i posypać startym serem Lazur Srebrzysty. Podawać z posiekaną pietruszką.