Gdy na zewnątrz panuje wiosenna aura, od razu lżej nam na duszy. Aby podtrzymać ten stan, warto zmienić menu z zimowego na wiosenne. Dzięki temu nabierzemy nowej energii.

shutterstock_174457319

Kiedy planujemy jadłospis na nowy sezon, zwróćmy uwagę, by posiłki były nie tylko lekkie, ale też zawierały dużą ilość witamin i składników mineralnych. Przykład to sałatka z winogronami i tuńczykiem.

 

Składniki:

  • 2 garście świeżej rukoli
  •  2 garście świeżej roszponki
  • kiść czerwonych winogron
  • ser pleśniowy typu gorgonzola
  • tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
  • seler naciowy
  • dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
  • paczka chipsów z suszonych owoców, np Chrup ANANASA
  • prażone migdały

saBatka

Przygotowanie:

Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania. Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz, po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Sałatka gotowa!

Tak przygotowana sałatka z pewnością zaskoczy nasze kubki smakowe, a dzięki połączeniu warzyw i owoców jest ona nie tylko smaczna, ale także bogata w witaminy.

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.