Gdy na zewnątrz panuje wiosenna aura, od razu lżej nam na duszy. Aby podtrzymać ten stan, warto zmienić menu z zimowego na wiosenne. Dzięki temu nabierzemy nowej energii.
Kiedy planujemy jadłospis na nowy sezon, zwróćmy uwagę, by posiłki były nie tylko lekkie, ale też zawierały dużą ilość witamin i składników mineralnych. Przykład to sałatka z winogronami i tuńczykiem.
Składniki:
- 2 garście świeżej rukoli
- 2 garście świeżej roszponki
- kiść czerwonych winogron
- ser pleśniowy typu gorgonzola
- tuńczyk w sosie własnym (1 puszka)
- seler naciowy
- dresing z soku z cytryny, miodu, musztardy francuskiej z odrobiną oliwy z oliwek
- paczka chipsów z suszonych owoców, np Chrup ANANASA
- prażone migdały
Przygotowanie:
Sałatkę najlepiej podać ułożoną warstwami na talerzu – bez mieszania. Sałatę myjemy i odstawiamy do wysuszenia. Wykładamy ją na talerz, po czym dodajemy delikatnie rozdrobnionego tuńczyka. Następnie układamy winogrona – umyte i osuszone kroimy na połówki lub jeśli są większe na ćwiartki. Do takiej kompozycji dodajemy pokruszony ser pleśniowy oraz pokrojonego selera naciowego. Całość skrapiamy dresingiem, posypujemy suszonym ananasem, a następnie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów. Sałatka gotowa!
Tak przygotowana sałatka z pewnością zaskoczy nasze kubki smakowe, a dzięki połączeniu warzyw i owoców jest ona nie tylko smaczna, ale także bogata w witaminy.