Wystarczy pogodny weekend, a z ogródków, działek i balkonów unosi się smakowity zapach grillowanych potraw. Zapraszamy znajomych „na grilla”, bo dobrze jest razem posiedzieć „przy ogniu”. Oto kilka przepisów na smakowite dania z rusztu.
Składniki:
6 plastrów świeżego karczku
5 łyżek oleju
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy
Przyprawy do Karkówki KOTÁNYI
sól, pieprz czarny KOTÁNYI
Wykonanie:
Karczek lekko rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak powstałą marynatą smarujemy karczek i wstawiamy do lodówki na godzinę. Karczek grillujemy na tacce aluminiowej na złoty kolor.
1kg żeberek
½ l piwa
2 średnie cebule
4 liście laurowe KOTÁNYI
5 kulek ziela angielskiego KOTÁNYI
kilka ziaren jałowca KOTÁNYI
sól, pieprz KOTÁNYI do smaku
Sos do smarowania:
½ szklanki marynaty z żeberek
3 łyżki oleju
3 wyciśnięte ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżka miodu
Wykonanie:
Do piwa dodać pokrojoną na cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i zgrillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.
Składniki:
300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
3 średnie cebule
2 papryki
10 średnich pieczarek
150g boczku wędzonego
1/4 szklanki oleju
3-4 łyżki sosu sojowego
przyprawa do szaszłyków KOTÁNYI
Wykonanie:
Mięso, boczek i paprykę pokroić na kawałki, cebulę na ósemki, a pieczarki pozostawić w całości. Wszystkie składniki nadziać na przemian na szpatułki. Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić zawiesinę, dokładnie wysmarować nią szaszłyki, a następnie odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Piec na grillu ok. 20-30 minut co jakiś czas obracając.
Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Przepisy zostały przygotowane przez Pana Roberta Muzyczkę – szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.