Wystarczy pogodny weekend, a z ogródków, działek i balkonów unosi się smakowity zapach grillowanych potraw. Zapraszamy znajomych „na grilla”, bo dobrze jest razem posiedzieć „przy ogniu”. Oto kilka przepisów na smakowite dania z rusztu.

 

Złocisty karczek z grilla

Składniki:

6 plastrów świeżego karczku

5 łyżek oleju

2 łyżki miodu

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki musztardy

Przyprawy do Karkówki KOTÁNYI

sól, pieprz czarny KOTÁNYI

Wykonanie:

Karczek lekko rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie pozostałe składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak powstałą marynatą smarujemy karczek i wstawiamy do lodówki na godzinę. Karczek grillujemy na tacce aluminiowej na złoty kolor.

 

Żeberka marynowane w piwie

1kg żeberek

½ l piwa

2 średnie cebule

4 liście laurowe KOTÁNYI

5 kulek ziela angielskiego KOTÁNYI

kilka ziaren jałowca KOTÁNYI

sól, pieprz KOTÁNYI do smaku

Sos do smarowania:

½ szklanki marynaty z żeberek

3 łyżki oleju

3 wyciśnięte ząbki czosnku

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżka miodu

Wykonanie:

 Do piwa dodać pokrojoną na cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i zgrillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.

 

Szaszłyki mięsno warzywne

Składniki:

300g mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)

3 średnie cebule

2 papryki

10 średnich pieczarek

150g boczku wędzonego

1/4 szklanki oleju

3-4 łyżki sosu sojowego

przyprawa do szaszłyków KOTÁNYI

Wykonanie:

Mięso, boczek i paprykę pokroić na kawałki, cebulę na ósemki, a pieczarki pozostawić w całości. Wszystkie składniki nadziać na przemian na szpatułki. Z oleju, sosu sojowego i przypraw zrobić zawiesinę, dokładnie wysmarować nią szaszłyki, a następnie odstawić do lodówki na minimum dwie godziny. Piec na grillu ok. 20-30 minut co jakiś czas obracając.

Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Przepisy zostały przygotowane przez Pana Roberta Muzyczkę – szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.